U trendu

Šef UN poziva na ujedinjen i globalan odgovor na opasnosti od veštačke inteligencije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na „ujedinjeni, trajan i globalni“ odgovor na rizike vezane za brzometni razvoj veštačke inteligencije.

Prvi Samit o bezbednosti veštačke inteligencije danas je završen, a simbolično je priređen na seoskom imanju „Blečli park“, severno od Londona, gde je tokom Drugog svetskog rata bilo sedište savezničkih operacija za dešifrovanje nemačkih komunikacija.

U fokusu tog dvodnevnog skupa je bila najsavremenija, „granična“ veštačka inteligencija, za koju neki naučnici upozoravaju da bi mogla da ugrozi opstanak čovečanstva.

Gutereš je ocenio da principi upravljanja veštačkom inteligencijom „treba da budu zasnovani na Povelji Ujedinjenih nacija i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“. 

Stotinak stručnjaka, šefova firmi i političkih lidera su dva dana razmatrali opasnosti od naglog, eksponencijalng razvoja veštačke inteligencije. Među njima su bili predsedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potpredsednica SAD Kamala Haris i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Već u sredu, na početku skupa, svetske sile Kina, SAD i EU su se složile o postojanju „podeljene odgovornosti“ za rizik od upotrebe veštačke inteligencije, a britanski premijer Riši Sunak je saopštenje iz Blečlija o tome ocenio kao „istorijsko“.

Zatvarajući samit on je danas najavio sporazum država i kompanija „da rade zajedno na bezbednosti novih modela veštačke inteligencije i njihovog lansiranja“.

Ti modeli veštačke inteligencije bi se mogli testirati i procenjivati u institutima za istraživanje koje su Velika Britanija i SAD navele da žele da formiraju.

Britanski premijer je ocenio da će „uspesi“ ovog samita „pomeriti vagu“ u prilog čovečanstva jer pokazuju da postoje i politička volja i spsobnost da se kontroliše ta tehnologija i osigura dugoročna dobrobit od nje.

Navodeći reči fizičara Stivena Hokinga koji je ocenio da bi veštačka inteligencija mogla biti „najbolja ili najgora stvar koja se dogodila čovečanstvu“, Riši Sunak je rekao da je uveren da „može biti na dobro“ ako se nastavi saradnja koja je počela.

Učesnici su se složili da kanadskom istraživaču Jošui Bengiju (Joshua Bengio), uticajnoj ličnosti iz tog sektora i dobitnika nagrade Turing 2019. godine, povere da izradi prvi izveštaj o „stanju nauke“.

On treba da napravi naučnu procenu postojećih istraživanja i rizika i mogućnosti veštačke inteligencije, a zatim da utvrdi prioritete da rasvetli buduće radove o bezbednosti te vrhunske tehnologije.

Kina čije prisustvo je izazvalo nelagodnost zbog geopolotičkih tenzija i strahovanja o tehnološkoj špijunaži, nije bila pozvana na drugi dan razgovora, vođenih u užem formatu.

Pred „malom grupom visokih predstavnika vlada koje dele iste ideje“ kao što su Francuska, Kanada i Japan, potpresednica SAD Kamala Haris istakla je napore SAD da „uspostave norme i sredstva“ kojima bi mogli da se razlikuju autentični digitalni sadržaji koje proizvodi država, od sadržaja koje proizvodi ili manipuliše veštačka inteligencija, saopštila je Bela kuća.

Nekoliko meseci do izbora kao što su američki predsednički izbori i britanski, proizvodi veštačke inteligencije izazivaju strahovanja o širenju lažnih sadržaja onlajn, i sve verodostojnijih usavršenih montaža (deepfake).

Te tehnologije koje mogu da na jednostavan zahtev za nekoliko sekundi proizvedu tekst, zvuk, slike, video, kao robot za konverzaciju firme ChatGPT, postigle su eksponencijalni napredak poslednjih godina, a naredne generacije veštačke inteligecije će se pojaviti do leta.

Taj razvoj izaziva ogromne nade za medicinu ili obrazovanje, ali bi mogao da omogući i da se destabilizuju društva, ili da omoguće ilegalnu proizvodnju oružja koja izmiče kontroli, upozorila je britanska vlada.

Samit se danas podudario sa objaljivanjem nove „pesme Bitlsa“ koja je proizvod veštačke inteligencije, uz sintetizovan glas ubijenog Džona Lenona (1940-1980).

Dva naredna međunarodna samita nastaviće rasprave o bezbednosti veštačke inteligencije: najpre virtuelni skup u južnoj Koreji za šest meseci i zatim uz lično prisustvo u Parizu za godinu dana.

Među velikim šefovima u Blečli parku bio je Ilon Mask, šef kompanije X i suosnivač OpenAI, koji je ocenio da veštačka inteligencija predstavlja „jednu od najvećih pretnji“ čovečanstvu.

On treba večeras o tome da razgovara sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Londonu, a kasnije će taj razgovor objaviti na svojoj platformi X.

Organizovanje tog razgovora izazvalo je kritike pošto je Mask optužen da je podržavao dezinformacije na  platformi Xod kada ju je kupio i preuzeo pre godinu dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar