„Servisiranje“ nervnih ćelija

Nedavno otkriće američkih naučnika bi moglo da, u bliskoj budućnosti, omogući „popravku“ nervnih ćelija. Povrede kičmene moždine i paralize njome izazvane su do sada bile nerešiv problem za medicinu, ali otkriće koje vam predstavljamo bi lako moglo da izmeni ovakvu situaciju.

Istraživački tim iz Bostonske dečije bolnice je uspeo da otkrije molekularni mehanizam koji upravlja procesom regeneracije nervnih ćelija. U normalnim slučajevima, ove vrste ćelija ne mogu da ponovo „izrastu“, tako da su povrede i oštećenja uvek imala trajni karakter. Posle povrede u centralnom nervnom sistemu, obavezno bi dolazilo i do nekog oblika paralize. Kada je nervna ćelija oštećena, komunikacija sa drugim ćelijama je onemogućena i zato i dolazi do pomenutih paraliza.

Ali, novo otkriće pokazuje da postoji jedinjenje koje nosi naziv inosine i koje kod pacova dovodi do regeneracije neurona. Životinje na kojima su testovi vršeni su imale povređenu kičmenu moždinu, ali je uočeno da se efekti povrede smanjuju i funkcije se vraćaju u paralizovane ekstremitete. Pomenuto jedinjenje postoji i u ljudskom mozgu i najverovatnije bi moglo da vrši aktiviranje gena koji su zaduženi za „popravku“ nervnih ćelija.

Dr Larry Benowitz, vođa istraživačkog tima koji je do otkrića došao, tvrdi da bi pomenuto jedinjenje moglo da znatno umanji efekte povreda kičmene moždine i da bi prvi takvi uspešni rezultati mogli da se očekuju za 5-10 godina. Naravno, pre toga treba i klinički testirati rezultate do kojih se došlo, a sa takvim ispitivanjima će se početi početkom 2001. godine. Za jedinjenje se zna da aktivira gene, ali treba precizno utvrditi i koji su to geni, zatim ih klonirati i ispitati koje su njihove uloge u procesu. Dr Larry Benowitz kaže da je njegov tim na dobrom putu da za kratko vreme identifikuje sve gene uključene u proces regeneracije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.