Sharp-ova elektronska knjiga u boji

Savremene tehnologije unose inovacije u mnoge oblasti, pa i u čitanje knjiga, časopisa, novina. Umesto klasičnih uvode se elektronske knjige, zapravo uređaji na bazi računara, koji se nazivaju čitačima elektronskih knjiga. Po izgledu podsećaju na prave knjige, s tim što se umesto običnog koristi elektronski papir. To su najčešće LCD ekrani na kojima se mogu prikazivati različiti sadržaji.

Za razliku od klasičnih knjiga, elektronske knjige sadrže samo jednu stranu (eventualno dve), to jest jedan ili dva ekrana čiji se sadržaj može menjati. Takođe, ove knjige pružaju korisnicima mogućnost interaktivnog učešća u kreiranju sadržaja – mogućnost izmene, podvlačenja odabranih reči i odlomaka teksta, to jest sadržaja koje preuzimaju sa sajta koji pruža usluge „izdavača“. Na sajtu, to jest u njegovoj bazi podataka, svaki korisnik ima svoj prostor na kome čuva preuzete sadržaje. Naravno, preuzimanje i prostor u bazi podataka se naplaćuje.

Među najnovijim proizvodima te vrste je Sony-jev čitač elektronskih knjiga Librie EBR-1000EP. Taj uređaj pojavio se na tržištu pre nekoliko meseci, a prodaje se po ceni od 220 funti. Međutim, još noviji je model uređaja ove vrste koji je predstavila kompanija Sharp. Za razliku od Sony-jeve elektronske knjige, kod koje se slika prikazuje u crnoj, beloj i četiri nijanse sive boje, Sharp-ov uređaj koristi kolor LCD ekran. To je reflektivan ekran koji ne zahteva pozadinsko svetlo, već se slika dobija refleksijom svetlosti od površinu ekrana (to je znatno ekonomičnije od klasičnog LCD ekrana).

Ekran Sharp-ovog čitača elektronskih knjiga tanji je od Sony-jevog. Njegova debljina je oko jednog milimetra, dok je debljina čitača eLibrie 1,3 milimetra. Ekran se smešta u plastično kućište koje je većih dimenzija od toga. Takođe, prednost Sharp-ovog rešenja je u znatno bogatijoj ponudi sadržaja. Sa Web sajta može se preuzeti čak oko 7.000 različitih naslova, dok je Sony-jevo rešenje znatno skromnije – nudi nešto preko sto naslova.

Pored svih prednosti, Sharp-ov čitač elektronskih knjiga (kome nije dat neki poseban naziv), još uvek je na nivou prototipa. Njegov dalji razvoj i usavršavanje tek predstoji, tako da kompanija nema u planu da se sa ovim proizvodom pojavi na tržištu pre 2007. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.