U trendu

Slučajni partneri

U živote ljudi Internet je doneo sasvim novu dimenziju komunikacije. Osobe koje ranije nisu imale nikakvu šansu da se susretnu i uspostave kontakt, danas to mogu, ne opterećujući se prostorno-vremenskim ograničenjima i nemogućnošću fizičkog susreta. Komunikacija, druženje, saradnja… sve je to u redu, ali postoji i druga strana medalje. Internet – kao opasno mesto, idealno za prevare, nelegalne aktivnosti i najčudnije moguće poduhvate. Najnoviji primer, poprilično bizaran, dolazi iz Južne Koreje.

Tamošnja policija i tužilaštvo su pokrenuli istragu o sajtovima koji se bave pitanjima samoubistva i koji su, posredno ili neposredno, ohrabrivali sve one koji imaju „crne misli“ da se odluče na očajnički korak. Određen broj sajtova ne samo da je ohrabrivao samoubice, već je i lansirao uslugu povezivanja onih koji bi hteli da se ubiju a nemaju snage za to i onih koji su voljni da im u tome pomognu. Kako? Pa, tako što će da ih ubiju, u zamenu za pristojnu novčanu nadoknadu.

Istraga je urodila plodom, i uhapšen je mladić koji je u takvoj „saradnji“ učestvovao. Naime, on je za sumu od 800 dolara nožem usmrtio nesrećnika koji je želeo da „prekine tragikomediju zvanu život“, ali nije imao dovoljno snage da to i sam uradi. Ujedno je i ovaj, zaista čudan slučaj, postao prvi primer ubistva ugovorenog putem Interneta. Optuženi je mladić, 19 godina star, koji je pri saslušanju izjavio da ne oseća da je počinio ikakav zločin i da je mislio da, u stvari, pomaže ljudima koji bi se ionako ubili. Takođe je i priznao da je bio u kontaktu sa još tri osobe koje su bile spremne da mu za „uslugu“ plate, ali su sve one odustale u poslednjem trenutku. Mladić je policiji dao i njihova imena, a daljom istragom je utvrđeno da je jedna od njih ipak sakupila hrabrost da samoubistvo sama izvrši.

Na meti istrage su se našli sajtovi koji otvoreno reklamiraju ovakvo povezivanje ubica i samoubica. Policija je uspela da identifikuje preko 30 ovakvih adresa. Ipak, tamošnji tužilac smatra da će biti jako teško pokrenuti postupak protiv vlasnika ovakvih sajtova i dokazati njihovu umešanost i namere.

Pre par meseci, sličan problem je uočen i u Japanu. Zato pročitajte i:
Surferi-samoubice.

A o tome kako Internet nekome donosi spasenje, a drugome smrt, čitajte u članku:
Život i smrt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.