SMS – oružje protiv lopova

Holanđani su svojim liberalnim načinom razmišljanja oduvek na neki način odskakali od ostatka svog geografskog okruženja. Od dugokosih bradatih vojnika u sedamdesetim godinama do Inline-Skate policajaca 21. veka, u Holandiji su se problemi uvek rado rešavali nekonvencionalno i bez velike halabuke.

Prilično neuobičajen je i metod koji je amsterdamska policija razvila protiv kradljivaca mobilnih telefona. Pošto se zlikovci retko pronalaze, neko se pitao kako im zagorčati život i ukradeni mobilni telefon učiniti neupotrebljivim? Ništa prostije, aparati se jednostavno bombarduju SMS-porukama dok potpuno ne stanu. Zanimljivo je što to zaista i funkcioniše, jer je za četiri meseca od uvođenja ovog metoda krađa mobilnih telefona u Amsterdamu opala za neverovatnih 50%.

Policija ukradene uređaje zatrpava vrlo zvaničnim porukama, tipa: „Pažnja! Ovo je ukradeni mobilni telefon. Njegova upotreba je protivpravna, a krađa predstavlja krivično delo!“ Ove poruke se šalju svaka tri do pet minuta, što znači 20 poruka na sat ili čak 480 poruka dnevno! Na taj način je poznata skraćenica SMS – Short Message Service, za lopove dobila sasvim novo značenje – Sado-Maso Service.

Jedini problem je što je sve zasad samo eksperiment. Amsterdamska policija je bez ikakve zakonske osnove naprečac uspostavila saradnju sa operatorom KPN Telekom, koji je policiju snabdeo neophodnim podacima i sada se pribojava da bi taj postupak mogao da mu se olupa o glavu zbog zakona o zaštiti privatnosti. Međutim, amsterdamski nadležni organi u tome vide samo malu tehničku komplikaciju, koja je lako rešiva. Zapravo je verovatnije da je KPN mnogo zabrinutiji za svoje frekvencije i finansijske troškove ukoliko se ovaj postupak uvede u najširu upotrebu. Svaka tri do pet minuta jedna poruka upozorenja na svaki ukradeni mobilni u zemlji? Jasno je da bi u tom slučaju infrastruktura uskoro počela da puca po šavovima.

No, amsterdamska policija ne popušta i trenutno se trudi da uspostavi saradnju i sa ostalim operaterima u zemlji, jer je uverena da zasipanje upozoravajućim porukama spada u antikriminalne metode sutrašnjice i da se time kradljivcima može potpuno ogaditi zanat. Tu je svaki otpor valjda besmislen.

Vezano za ovu temu pročitajte i sledeće:

  • Prodaja hašiša preko WAP-a

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.