U trendu

Softver za mobilni diktafon

Nalazite se na ulici, zvoni vam mobilni telefon i sagovornik vam saopštava vrlo važnu adresu koju bi svakako trebalo zapamtiti. Papir i olovku, naravno, nemate kod sebe. Nema drugog rešenja, osim da unesete adresu u mobilni telefon (pod uslovom da ste je zapamtili). Pravo rešenje za takve situacije bilo bi snimanje razgovora i njegova reprodukcija. To bi vam omogućilo, kad god vam je potrebno, da ponovo čujete razgovor i podatke koji vas zanimaju.
Mogućnost korišćenja mobilnog telefona za ove prilike (kao diktafona) daje softverska aplikacija MobileRecorder. Pored snimanja razgovora, ona može da bude vrlo korisna i u mnogim drugim situacijama. Na primer, za poslovne korisnike koji se često nalaze na sastancima to je idealno rešenje da sve kontakte i podatke imaju zabeležene u memoriji svog telefona. Odlično može da posluži i za snimanje predavanja (umesto prevaziđene klasične „resavske“ škole prepisivanja i diktiranja). A sve to može se automatski podesiti i aplikacija aktivirati pritiskom na samo jedan taster mobilnog telefona.
Izdavač aplikacije MobileRecorder je kompanija Britek India. Ona se može preuzeti sa sajta te kompanije pomoću kompjutera, a zatim prebaciti na mobilni telefon Bluetooth vezom ili na neki drugi način. Mobilni telefon softverski treba da bude zasnovan na platformi Symbian S60. Aplikacija zauzima ukupno 123 kilobajta memorijskog prostora, što zaista nije mnogo. Može se reći da je i cena preuzimanja simbolična – 1,89 evra. Nakon preuzimanja konfiguriše se taster koji će imati funkciju pokretanja aplikacije. Prema tome, za snimanje i reprodukciju ne treba otvarati meni, već se on automatski aktivira pritiskom odabranog tastera.
Aplikacija može raditi automatski ili manuelno. Snimanje govora praktično je vremenski neograničeno, osim što je zavisno od raspoloživog prostora memorije mobilnog telefona. Pri snimanju bira se između opcija smeštanja sadržaja Internal i External, tako da korisnik sam definiše lokaciju na kojoj će zapamtiti snimljene sadržaje. Ova korisna aplikacija pruža isto tako korisnu mogućnost slanja sadržaja putem elektronske pošte ili MMS poruka, pa se sadržaji na taj način jednostavno razmenjuju s drugim telefonima. Po istom principu oni se mogu prebacivati i čuvati na kompjuteru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.