Softverskim alatom protiv špijuna

Verovatno ne postoji računar koji nije izložen prepadima dosadnih programčića koje nazivamo špijunima, a koje antivirusni programi ne mogu uništiti. Oni se jednostavno usele u naše računare i, iako sami po sebi nisu opasni, naprave pravu zbrku u radu računara. Na nedavno završenom CeBIT-u finska kompanija F-Secure predstavila je nov alat koji će se upustiti u borbu sa ovim „skrivenim administratorima“ naših računara. Taj alat dobio je naziv Black Light Rootkit Elimination Technology.

„Skriveni administratori“ u kompjuterskoj terminologiji nazivaju se rootkit. To su softverske alatke koje omogućavaju preuzimanje funkcije administratora na sistemima (najčešće tuđim). U operativnom sistemu Windows omogućavaju instaliranje zlonamernih programa na računarima. Samostalno, one ne predstavljaju nikakvu opasnost, ali ih špijunski i virusni programi, kao i računarski crvi mogu zloupotrebiti za sprovođenje svojih zlih namera.

Stručnjaci u antivirusnim kompanijama smatraju da te alate koriste špijunski programi Spector Pro, Win-Spy, Invisible Keylogger, ActMon, ProBot SE, PC Spy, kao i virusi Maslan i Myfip. Operativni sistem Windows XP (i drugi) nisu u mogućnosti da otkriju prisustvo „skrivenog administratora“, niti fajlove koje on postavlja. Upravo iz tih razloga kompanija F-Secure uvela je nov alat – Black Light. On će imati mogućnost da te aktivnosti, kao i samog „lažnog administratora“ otkrije i uništi.

Softversku alatku Black Light mogu koristiti i kućni i poslovni korisnici. Svoj posao ona obavlja skeniranjem fajlova, pri čemu otkriva sve modifikacije na njima ni na koji način ne remeteći rad računara. Aktivira se jednostavno, pa je mogu koristiti i potpuni laici u oblasti računarstva.

Nakon prikazivanja na CeBIT-u, probna (beta) verzija ovog alata besplatno je dostupna korisnicima na sajtu kompanije F-Secure. Ona se pod tim uslovima može preuzeti i koristiti do 30. aprila ove godine. Posle tog perioda, Black Light Rootkit Elimination Technology biće integrisana u sve antivirusne i antišpijunske programe koje proizvodi ova kompanija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.