U trendu

Solarni avion završio let preko Atlantika

Eksperimentalni solarni avion sleteo je danas u Španiji čime je završio svoj trodnevni let preko Atlantika u najnovijoj etapi puta oko sveta.

Ovo je bila 15. etapa planiranog puta oko sveta koji je počeo u martu 2015. iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Avion Solar Impuls 2 sleteo je u Sevilji u južnoj Španiji u 7.40 po srednjeevropskom vremenu i završio let od 71 sata i osam minuta koji je počeo u ponedeljak u Njujorku. To je prvi put da je neko letelicom na solarni pogon preleteo Atlantski okean.

Na zvaničnom vebsajtu, se za avion navodi da je u ovoj etapi letelica prešla 6.765 kilometara na maksimalnoj visini 8.534 metara.

Krila aviona Solar Impuls 2, sa rasponom većim od krila Boinga 747, opremljena su sa 17.000 solarnih ćelija koje pokreću propelere i pune baterije. Avion noću leti na energiji sačuvanoj u baterijama.

Solarni avion je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. godine. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu. Najrizičniji deo putovanja bio je let preko Pacifika, koji je predjen u dve etape.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.