U trendu

Sony Ericsson Satio

Otkad je Sony Ericsson pokazao svoj model Idou na Mobile World Congress-u u februaru 2009. godine, mnogo toga se dogodilo, uključujući i novu marketinšku strategiju kojom su telefoni Cyber-shot i Walkman izbačeni iz vrhunskih modela u zamenu za Entertainment Unlimited i nazivanje uređaja Satio. Ako vam Satio i Idou zvuče čudno, možete ih zvati i njihovim brojem modela – U1. Takođe, u februaru su izjavili da će s ovim uređajem napokon doći i novi dugo očekivani Symbian-ov operativni sistem. Nažalost, ubrzo je postalo jasno da će imati verziju kao i drugi proizvodi koji imaju Series 60 5th Edition.
Na sreću, Sony Ericsson je učinio isto kao i HTC na svojim WinMo uređajima, dodajući svoju standby "temu" koja sakrije većinu OS-a i daje lak pristup vašim omiljenim kontaktima (na mnogo pristupačniji način od Symbian-ovog imenika), web-u, omiljenim aplikacijama i multimediji. Ironično, Sony-jev UIQ je u mnogo čemu bio bolji sistem od S60, pogotovo za touchscreen.
Tastaturu je lakše koristiti u landscape modu, ali moraćete da koristite olovku ako želite da budete tačni. Ako često pišete poruke, ima jedna alternativna aplikacija za poruke koja dopisivanje prikazuje kao da s nekim četujete, i druga koja odmah prikazuje dolazeće poruke na ekranu. Šteta je da te mogućnosti nema standardna aplikacija. Telefon je brz, i jednom kad naučite da pritisnete ekran umesto da ga samo dodirujete, dobro radi. GPS radi takođe veoma brzo, a pored Google Maps-a, dolazi i sa Apple-ovim Wisepilot navigacionim softverom.
Što se tiče multimedije, mnogo je poboljšanja u poređenju s drugim S60 uređajima, zahvaljujući Sony-jevom XMB (Cross Media Bar) softveru za upravljanje muzikom, videom, slikama. Video plejer reprodukuje većinu formata, a "setiće se" i gde ste stali s gledanjem video zapisa. PC i Mac korisnici mogu upravljati medijima, ali PC korisnici imaju malo bolje opcije. Dok oni s Mac-om mogu instalirati Media Sync, kojim možete sinhronizovati plejliste sa ITunes-a, PC korisnici dobijaju MediaGo, softver koji sinhronizuje muziku, video i slike preko WiFi-ja.
Na zadnjoj strani telefona ne možete promašiti izbočinu u kojoj se nalazi veliki senzor za slike i ksenonski blic (kao i LED za video). Kada otvorite kameru, 3,5-inčni ekran se prebaci u taj mod, i možete slikati ili u 4:3 ili u 16:9 modu. S telefonom dolazi kartica od 8 GB, a svaka fotografija će biti "teška" oko 2 do 2,2 MB. To se dosta brzo popuni. Ima dosta predefinisanih scena, uključujući BestPic (devet individualnih fotografija) i panoramu koja automatski spaja nekoliko slika, plus automatski mod, ako verujete kameri da će sama dobro obaviti stvari. Geotagingom putem GPS-a obeležavate svoju tačnu lokaciju. Što se tiče videa, možete snimati u VGA (640×480) reezoluciji od 30fps, ali bez ikakvih dodatnih mogućnosti.
A posle slikanja nekoliko fotografija, možete ih pregledati na odličnom ekranu. Takođe, lako ih možete poslati na računar, putem USB-a ili Bluetooth-a. Na monitoru, slike rezolucije 12 megapiksela izgledaju predivno, iako malo nejasno pri slabom svetlu. Ako ima više piksela, ne znači da će biti i bolje slike, ali Sony-jev senzor je podjednako impresivan kao onaj kod Samsung Pixon-a. U poslednje vreme Symbian i nije nešto na dobrom glasu, i to je sasvim opravdano, ali zahvaljujući dodatnim stvarima koje je dodao Sony Ericsson, uspeva da izvuče poslednje atome snage iz ove platforme, pre nego što Symbian konačno na tržište izbaci potpuno novi OS u toku sledeće godine.
Verovatno biste bili mnogo srećniji da ovaj mobilni telefon ima Android, kao i bolju bateriju (1.000 mAh znači da imate nešto više od jednog dana do punjenja), ali ne može se a ne reći da je uprkos tome Sony Ericsson Satio zaista primamljiv telefon. Sony Ericsson Satio je, sve u svemu, dobar multimedijalni mobilni telefon s odličnom kamerom. S tim na umu, jednostavno vam ga moramo preporučiti, iako morate da se pripremite na početno nerviranja s njim. Sony Ericsson je pokušao da odličnim softverom sakrije neke od najgorih nadostataka, uključujući odličan stendbaj meni i vrlo dobar medija plejer. A onda, tu je i odličina kamera sa 12,1 megapiksela, plus sasvim pristojno snimanje videa. Rezistivni ekran mu je velika mana, i životni vek baterije nije za pohvalu, ali ako posmatramo čitav paket, mora se priznati da je veoma primamljiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.