Sony snizio cenu konzole PlayStation2

Japanska kompanija Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) je nedavno saopštila da je cenu konzole PlayStation2 (PS2) snizila na 280 dolara.

Pre nekoliko meseci, tačnije u aprilu, kompanija je donela odluku da cena bude oblikovana u skladu sa diktatom tržišta, nadajući se da će cena pasti. Međutim, najniža cena koja je dostignuta u japanski prodavnicama bila je, prevedeno u dolare, 305 dolara.

Sniženje cena je sprovedeno u delo jer se SCEI nada da će tako uspeti da pospeši prodaju PS2. Japansku publiku najviše privlače igrice kao što su “Final Fantasy X” kompanije Square, “Devil May Cry” iz Capcom Co. Ltd. i “REZ”, prva igra koju je za PS2 razvila kompanija Sega pošto je napustila razvoj sopstvene konzole i rad na hardveru uopšte, usredsredivši se samo na softver.

Masami Nakamura, predstavnica SCEI-ja, kaže: “Odlučili smo da snizimo cenu kako bismo je učinili pristupačnijom za one koji su zainteresovani za nove igrice”. Od pojave PS2 je prošlo tek godinu dana, a već postoji čitavo izobilje igrica napisanih za nju. Nakamura na ovo dodaje: “Kompanijama koje se bave razvojem igrica obično je potrebno godinu i po do dve godine da naprave nove igrice”.

Naravno, kada se razmišlja o želji SCEI-ja da konzolu PS2 učini pristupačnijom, ne treba prenebregnuti ni konkurenciju: Nintendo namerava da već u septembru izbaci na tržište svoju konzolu Gamecube, čija će cena biti oko 200 dolara, dok bi nešto kasnije, najverovatnije u novembru, pred sâm početak praznične groznice, trebalo da izađe i Microsoft-ov Xbox.

Kad smo već kod Xbox-a, interesantno je spomenuti i da su nedavno razrešene nedoumice vezane za buduće tržišno ime ove konzole. Naime, ime Xbox je već bilo u posedu kompanije XBOX Technologies Inc. koja ga je uredno registrovala i zaštitila. Kompanije XBOX i Microsoft su nedavno došle do sporazuma prema čijim je odredbama Microsoft dobio sva prava na ime Xbox, dok se XBOX Technologies obavezao da promeni svoje ime. Šta je kompanija XBOX Technologies za ovako galantan ustupak dobila zauzvrat nije poznato, pošto je finansijska strana ovog aranžmana ostala obavijena velom tajne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.