Sony Vaio P19WNQ

Soni (Sony) neke stvari jednostavno radi bolje od drugih. Iako je pomalo zapustio neka tržišta, kao što je deo zabavne elektronike, među prenosnim računarima ime Soni i dalje ima posebno značenje. Sony Vaio još uvek označava dobro dizajnirane prenosne računare koji su vrhunski napravljeni – naravno, uz odgovarajuću cenu.
Sony Vaio P19WNQ, kako glasi puno ime ovog modela, izuzetno je dopadljiv mali računar koji, kada ga prvi put otvorite, ni na koji način ne odaje da je reč o klasičnom prenosnom računaru. Pre biste ga proglasili glomaznim mobilnim telefonom ili još jednim dizajnerskim prototipom. Niz detalja govori da je ovo netbook koji spada u posebnu klasu. Za cenu koja je i do šest puta veća od cene najjeftinijih netbook računara korisnik dobija izuzetno mali uređaj napravljen od kvalitetnih materijala, beskompromisno dizajniran i prepun igračaka koje će znati da cene svi oni koji žele mobilnost.
Osnovna arhitektura ovog računara već je dobro poznata. Procesor koji se skriva u kućištu je Intel-Atom Z520, koji radi na nešto nižoj brzini od one na koju ste navikli, u ovom slučaju na 1,33 GHz. Disk je klasični mehanički, kapaciteta 60 GB, pa je deo sistema i aktivni prediktivni senzor udaraca, koji štiti disk ako računar proceni da mu preti mehaničko oštećenje. Pored izuzetno malih dimenzija za potpuno funkcionalan računar, jedna od karakteristika ovog modela je i činjenica da uz klasične mogućnosti povezivanja postoji ugrađen i WWAN modem, koji sve to obogaćuje 3G i GPS/EDGE vezama. Zbog malih dimenzija računara ne postoji touchpad, nego samo navigacioni senzor, koji dobro odrađuje posao pomeranja unutar interfejsa. Ugrađena je i veb-kamera, tako da je, što se komunikacije tiče, ovaj računar u potpunosti opremljen.
Ekran je neobičnih dimenzija i prilično nestandardne rezolucije od 1600 x 768 tačaka, što sliku čini prilično razvučenom, a tipične aplikacije koje nisu navikle na ovakav odnos stranica ekrana ne znaju da iskoriste veliki deo prostora. Ova rezolucija ima još jednu manu, a to su izuzetno sitna slova, ako ih ostavimo onakva kakva su prilikom prvog pokretanja računara.
Njegova jedina i najveća mana je korišćenje operacionog sistema Windows Vista, koji definitivno nije prilagođen ovako slabim procesorima, pa se pri upotrebi događaju neke apsurdne situacije. Srećom, zahvaljujući kvalitetnom hardveru, relativno je lako rešiti probleme. Odmah treba upozoriti: isključite Aero ako ste uopšte odlučili da na ovom računaru koristite Vistu. Takođe, predlažemo da deinstalirate aplikacije koje s računarom dolaze kao "poklon", jer drastično usporavaju rad. Ako učinite ovih nekoliko jednostavnih zahvata, krajnji rezultat biće i više nego zadovoljavajući, jer je posle malo optimizacije ovaj Sony Vaio izuzetno upotrebljiv kao računar za internet, elementarni rad, ali čak i pisanje nekog teksta, jer ima jednu od najboljih tastatura koje se mogu naći na računarima ovih dimenzija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.