U trendu

Srbija četvrta u Evropi, 11. na svetu po digitalnoj transformaciji javne uprave prema indeksu …

Srbija je rangirana na četvrto mesto u Evropi, a 11. na svetu u konkurenciji 198 zemalja, po GovTech (gavtek) Indeksu Svetske banke, koji meri digitalnu transformaciju javne uprave. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je to ocenila kao ogroman uspeh države.
 

„Mi smo svrstani u grupu sa najvišom vrednosti indeksa, medju GovTech lidere u svetu. Želim da podvučem da je Srbija za samo dve godine napredovala za čak 40 pozicija i to nas svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu“, rekla je Brnabić.

Podsetila je da GovTech Indeks meri zrelost u četiri aspekta, a to su državni IT sistemi, dostupnost elektronske usluge, interakciju države sa gradjanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.
 

„U oblasti digitalne interakcije države sa građanima, komunikacije između države, vlade, javne uprave i građana mi smo zauzeli 3. mesto na svetu. U oblasti za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta i za dve godine preskočila skoro trećinu svetskih ekonomija.“

Brnabić smatra da će visoka pozicija Srbije na listi SB omogućiti da se privuče još više ulagača u Srbiju.

„To je svakako nešto što će nama omogućiti da privučemo još više investitora, ali će pomoći da privučemo i jeftiniji kapital i kredite za našu privredu. Pomoćiće nam da dodatno brendiramo Srbiju kao zemlju koja je dobra za investicije“, istakla je.

Brnabić je rekla da je ambicija države da nastavu digitalnu transformaciju javne uprave i dodje u sam vrh svetske liste. Svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, dok je Srbija u Evropi iza Estonije, Francuske i Litvanije, a u regionu je apsolutni lider, jer je sledeća iza rangirana Slovenija koja je 35. na listi.Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.