Šta je FTP?

FTP je skraćenica od engleske reči File Transfer Protocol, i u prevodu znači protokol za prenos fajlova (datoteka). To je zapravo, naziv za protokol i vrstu usluge koji služe za razmenu fajlova između udaljenih kompjutera. FTP nam omogućava da se sa jednog kompjutera (kompjuter A) prenesu fajlovi na drugi kompjuter (kompjuter B) i u obrnutom smeru.

Na FTP serverima se nalaze fajlovi i programi koje možete preneti na svoj kompjuter. Za pristup ovim serverima koristi se FTP softver (FTP klijenti). Jednostavno, na serveru izaberete datoteke koje želite da prenesete kod sebe, a FTP softver će započeti prenos i na kraju preneti sve na vaš kompjuter

Takođe, FTP se koristi i za tzv. „upload“, tj. slanje određenih fajlova na servere. Na primer, kada kreirate sopstvene web-stranice, da bi svima bile dostupne, morate ih preneti na host-ujući server. Postoje dve različite vrste FTP servera, prvima da bi ste pristupili potrebna vam je lozinka (eng. password) i korisničko ime (eng. user name), i postoji druga vrsta servera tzv. „anonimni“ (eng. anonymous) gde se za pristup kao korisničko ime koristi reč „anonymous“, a kao lozinku koristite sopstvenu e-mail adresu. Sa takvih, javnih FTP servera, možete na svoj kompjuter „skinuti“ razne vrste fajlova:

  • shareware programe – programe koji se mogu koristiti određeno vreme, nakon koga je za dalje korišćenje potrebno platiti autoru registraciju. Najčešće, cena ove registracije nije velika, pa se često isplati plaćanje registracije, jer zauzvrat dobijate mnoge korisne funkcije.
  • freeware programe – ovo su potpuno besplatni preogrami, što znači da za njihovo korišćenje ne morate plaćati ništa.
  • drivers – najnoviji drajveri za vaše računarske komponente (DVD, grafička, muzička kartica…)
  • različite vrste dokumenata – članci, knjige, uputstva itd.
Da bi smanjili vreme potrebno za prenos fajlova preko Interneta, često su ovi fajlovi kompresovani, tj. kompresijom im je smanjena veličina. Pa, vam je za dekompresiju potreban odgovarajući softver (WinZip). Pre nego što otvorite i pokrenete sve što „skinete“ sa Interneta, sve obavezno proverite sa nekim od anti-virusnih programa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.