Šta je sa robotom za tetovažu?

Prošle su gotovo dve godine kako je Niki Pasat, dvadesetpetogodišnji elektroničar iz Austrije, došao na originalnu ideju da napravi robota za tetovažu. Svoju ideju je realizovao i prikazao na izložbi visokih tehnologija u Beču. Robot je skrenuo pažnju prisutnih posetilaca, među kojima su se našli i volonteri za praktičnu demonstraciju tetovaže. Demonstracija je uspešno završena, a jedan od volontera, sa iskustvom u tetoviranju i već postojećom tetovažom na telu, izjavio je da je sam postupak tetovaže koju izvodi robot manje bolan nego u slučaju kada to radi čovek.

Niki Pasat je svom robotu dao ime Freddy. U njegov razvoj uložio je puno vremena. Zanimljivo je da je za sve vreme rada i eksperimentisanja morao na samom sebi mnogo puta da oproba Freddy-jeve mogućnosti. Prema tome, pretrpeo je puno bola kako bi došao do konačnog rešenja. S druge strane, kako sam kaže, to je znatno doprinelo efikasnosti njegovog rada i pomoglo mu da dođe do optimalnog rešenja koje će i budućim korisnicima nanositi što manje bola.

Freddy-jev „mozak“ baziran je na operativnom sistemu Palm OS. Ima komplikovan program za kreiranje dizajna, tako da se može reći da Freddy zaista ima umetničku žicu. Dizajn po kome će se raditi tetovaža ne može se diktirati Freddy-ju, ali se na osnovu njegovih predloga može odabrati odgovarajući predložak (uz izvesnu mogućnost obrade i redizajna). Freddy-jeve kreacije su vrlo maštovite, a jedino ograničenje je u boji – zasad može tetovirati samo crnom bojom.

Nadajmo se da rad na robotu za tetovažu ovim nije završen. Bilo je to prvo njegovo pojavljivanje u javnosti i prva demostracija njegovih mogućnosti. Šta se u međuvremenu dogodilo sa Nikijem i njegovim robotom? Da li i dalje radi na tome, ili je odustao od svoje mladalačke ideje? Na Internetu se ne mogu naći nikakve informacije o tome, osim sličnih pitanja koja se postavljaju na nekim forumima ljubitelja robotike ili tetovaže.

Može se pretpostaviti, kao i u mnogo prethodnih slučajeva, da Freddy-jev autor nije mogao da komercijalizuje svoj proizvod i da za svoje originalne (unikatne) tetovaže zaradi i po koji evro. U svakom slučaju, podsećanje na ovu ideju neće biti na odmet. Možda će Freddy poslužiti drugima kao ideja za realizaciju robota iste ili neke sasvim originalne namene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.