U trendu

Šta je to Streaming media?

Stream u prevodu na srpski znači tok, potok, teći… ali u kompjuterskom svetu ovaj termin nema nikakvu vezu sa vodom. Streaming predstavlja ono što se dešava kada gledate audio ili video sadržaje putem Interneta. Video i/ili audio sadržaji su kompresovani, pa se dekompresuju i postaju vam dostupni za gledanje sve dok imate aktivnu vezu sa Internetom. Ukoliko ove sadržaje download-ujete i snimite na disk, pa zatim pogledate offline, onda se to više ne može nazvati streaming media, pošto streaming podrazumeva da možete da gledate ili slušate medije „na zahtev“, bez potrebnog download-a. Ovo znači da kada uputite zahtev za nekim video sadržajem, taj sadržaj počinje odmah da „teče“ ka vama, a njegova kontinualnost zavisiće od kvaliteta vaše Internet veze.

Za potrebe gledanja ili slušanja streaming medija biće vam potrebni i odgovarajući player-i, koji su sposobni da dekompresuju i prikažu emitovane sadržaje (uglavnom samo određenog formata). U svetu su najpopularniji player-i kompanija Microsoft i Real, a oba player-a vrše kompresiju i dekompresiju medije na različite načine, što inače utiče na kvalitet toka emisije. Po pravilu, što je vaša Internet veza brža, biće i bolji kvalitet isporučene streaming medije.

Da biste bili osigurani po pitanju kontinuiteta u primanju medije, player-i imaju ugrađenu mogućnost buffering-a (smeštanja sadržaja u privremenu memoriju). Ovom opcijom player-i preuzimaju i višak medije (dela medije koji će se tek prikazati), da bi imali stalan, konstantan dotok video/audio materijala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.