U trendu

Šta nam donosi iOS 10?

Apple je na nedavnoj konferenciji najavio novi iOS 10, novu verziju mobilnog operativnog sistema za iPhone i iPad uređaje, koji će moći da se ažurira na jesen.

Apple je ozvaničio iOS 10, uz listu glavnih i najzanimljivijih funkcija koje dolaze uz novi operativni sistem. Pre svega, Apple je tokom svoje ključne prezentacije predstavio novu Apple TV remote aplikaciju. Mnogi korisnici su tražili aplikaciju koja ima iste mogućnosti kao Siri remote. Aplikacija koristi Siri kontrolu preko dodira ili glasa, kao i kontrolu pokreta za igre. Tekst se može unositi preko regularne tastature.

Nova funkcija je i premošćavanje jaza između tvOS i iOS sistema, uz automatsko preuzimanje aplikacija na uređajima. Continuity funkcionalnost je proširena, kako bi lakše radila na svim Apple uređajima, a u ovome će pomoći novi Universal Clipboard. Praktično se radi o mogućnosti da sve što se kopira na jednom iOS ili macOS uređaju, bude dostupno na svim drugim uređajima.

Funkcija „Raise to wake“ će omogućavati da se „probudi“ zaključani ekran telefona, kada se on podigne, kako bi se omogućio pregled obaveštenja i ažuriranja. Nova obaveštenja izgledaju značajno drugačije i uz 3D Touch, korisnik može da odgovara i interaguje sa aplikacijama. Širenje 3D Touch podrške na početni ekran uključuje vidžete za aplikacije koji ne zahtijevaju da se aplikacija uopšte pokrene. Apple je omogućio da Siri bude dostupna developerima. Korisnici će sada moći da virtuelnog asistenta upitaju stvari kao što je slanje poruka preko WeChata, i komunikaciju preko drugih aplikacija – Slack, WhatsApp, Runtastic, Runkeeper, MapMyRun, Skype i druge.

Photos aplikacija je dobila veće ažuriranje. Aplikacija sada može da dodaje objekte i detektuje scene radi moćnije pretrage i sortiranja sadržaja na korisnikovom uređaju. Telefon će skupljati fotografije koje su najrelevantnije za određene momente, a može i da ih automatski edituje, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.