U trendu

Alat za interakciju mozak-računar poboljšava motoričku funkciju pacijenata sa moždanim udarom

Tim kineskih naučnika otkrio je tokom kliničkog ispitivanja da rehabilitacija interakcijom mozak-kompjuter (BCI) može poboljšati motoričku funkciju gornjih ekstremiteta kod pacijenata koji su pretrpeli moždani udar, piše Sinhua.

BCI je vrsta komunikacionog sistema koji pretvara „ideje“ u mozgu u uputstva i koristi se u rehabilitaciji od moždanog udara.

Istraživači iz pekinške bolnice Tiantan pri Medicinskom univerzitetu glavnog grada predvodili su kliničko ispitivanje u 17 centara u Kini u kojem je 296 pacijenata sa ishemijskim moždanim udarom izabrano da primaju BCI ili tradicionalnu rehabilitacionu terapiju tokom jednog meseca.

Primarni rezultati efikasnosti pokazali su da je promena rezultata u odnosu na početnu vrednost kod BCI grupe bila primetno veća od one u kontrolnoj grupi, pokazala je studija koja je nedavno objavljena u časopisu Sel med (Cell Med).

U Kini postoji skoro 200 medicinskih preduzeća sa interfejsom mozga i računara, od kojih 25 procenata radi sa tehnologijom koja se implantira, a 75 procenata radi sa tehnologijom koja se ne implantira, navodi se u izveštaju Kineske akademije za informacione i komunikacione tehnologije o razvoju i primeni tehnologija interfejsa mozak-računar (2023).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.