U trendu

Šta nudi Microsoft Internet Security and Acceleration Server 2000?

Microsoft-ov novi Internet Security and Acceleration (ISA) Server 2000 nudi, na jednom mestu, firewall i proxy opcije koje su daleko kompletnije i ozbiljnije implementirane nego u njegovom prethodniku Proxy Server 2.0. ISA Server je dostupan u standardnoj (Standard) i varijanti za velike kompanijske sisteme (Enterprise). Najvažnija razlika među njima se tiče konfiguracije većeg broja ISA Server-a preko Active Directory, ugrađenog directory servisa Windows-a 2000. ISA Enterprise uprošćava proces konfiguracije tako što prepušta administratoru da sam podesi bezbednosne opcije (secure policies) u Active Directory-ju koji obuhvata više ISA Server-a. Ove opcije mogu se primenjivati kako na samo deo ISA Server-a, tako i na sve ISA Server-e u kompaniji. Jednom kada se bezbednosna pravila podese i pohrane u Active Directory-ju, administratori mogu bez problema da dodaju nove ISA Server-e bez potrebe da ponovo definišu bezbednosna pravila na novododatim serverima (novi serveri će automatski usvojiti podešavanja koja se odnose na ceo Active Directory). U ISA Standard rešenju, nasuprot tome, administratori bezbednosna pravila moraju da podešavaju za svaki server ponaosob. Osim toga, ISA Standard Edition ne podržava više od četiri procesora po serveru, dok ISA Enteraprise može da podrži i do 32 procesora (pokrenut pod Windows 2000 Datacenter Server-om).

Obe varijante ISA Server-a su u stanju da koriste Network Load Balancing (NLB) opciju Windows 2000 Advanced Server-a i Datacenter Server-a kako bi obezbedili veću dostupnost i bolje performanse. NLB omogućava grupi ISA Server-a da dele opterećenje od trenutnih dolazećih i odlazećih mrežnih veza i da, ukoliko se neki od servera zablokira ili otkaže poslušnost, automatski redistribuiraju sadržaj na druge servere u lokalnoj mreži. ISA Server, međutim, nije u stanju da koristi Microsoft Cluster Service (MSCS) koji je dostupan u Advanced Server i Datacenter Server verzijama Windows-a 2000 (služi “amortizaciji” efekata “odbijanja poslušnosti” od strane nekog od servera).

ISA Server, u svom tržišnom izdanju, dolazi sa različitim dodacima od dvadesetak proizvođača, uključujući tu i napredni nadzor od NetIQ, antivirusno skeniranje i filtriranje web sajtova od TrendMicro-a i detektor upada u sistem od Internet Security Systems. Osim toga, na početku prodaje (sredinom februara) dobio je dodatni podstrek od dve nezavisne organizacije koje se bave testiranjem softvera. Dobitnik je firewall sertifikata na osnovu testiranja bezbednosti koje je sprovela firma ICSA Labs, deo TruSecure korporacije, koja se bavi informatičkom bezbednošću i do sada je izdala sertifikate mnogim konkurentima ISA Server-a. Dobro se pokazao i na uporednom testu brzine keširanja na kojem se našlo više proizvoda iz iste kategorije – ova test je sprovela konsultantska grupa The Measurement Factory. U testiranju aplikacija za keširanje u kategoriji cena manjih od 10.000 dolara, ISA Standard se borio sa konkurentima koji su koristili Novell Internet Caching System (ICS) i razne besplatne Unix varijante, a kriterijum procene bio je odnos cene i učinka (meren maksimalnim brojem opsluženih zahteva po sekundi za 1000 dolara). ISA Enterprise se pokazao nešto lošije u delu testa sa višim cenama, izgubivši kako u testu cena/učinak, tako i u testu ukupnih performansi, od Dell Power App aplikacije koja je radila pod ICS.

Obe verzije ISA Server-a za rad zahtevaju Windows 2000 (Server, Advanced Server ili Datacenter Server), sa minimumom memorije od 256 MB RAM-a. Za opciju istovremenog podešavanja više servera koju nudi Enteprise varijanta neophodno je da bude instaliran i Active Directory. ISA Server se prodaje po komadu procesora, a prosečne cene u maloprodaji su 1.499 dolara za Standard i 5.999 dolara za Enterprise verziju. Nadogradnja sa Proxy Server-a 2.0 iznosi 749 dolara za Standard i 2.999 za Enterprise verziju. Besplatna potvrda obe verzije, kao i online dokumentacija dostupne su sa ISA Server sajta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.