U trendu

Stari mobilni telefoni – opasno smeće ili koristan otpad?

Tona starih mobilnih telefona sadrži metale vredne oko 15.000 dolara, a svetu su potrebni bolji zakoni kako bi se rešio problem sve većih količina elektronskog otpada u zemljama u razvoju, navodi udruženje StEP (Solving the E-waste Problem), koje ima podršku Ujedinjenih nacija. "Velike količine elektronske opreme jednostavno završavaju na smetlištima u siromašnim zemljama", upozorio je Rediger Kur (Ruediger Kuehr), glavni sekretar StEP-a, čiji rad podržavaju i kompanije kao što su Microsoft i Nokia.
"Procesi i mere kojima se reguliše reciklaža elektronskih proizvoda moraju biti standardizovani u svetu kako bi se suzbio i sve ozbiljniji problem nezakonitog i štetnog odlaganja elektronskog otpada", objavljeno je u saopšetnju StEP-a. Ovde se još ističe da je StEP prikupio ideje o boljim načinima odlaganja i regulisanja izvoza ovakvog otpada. Tona korišćenih mobilnih telefona, to jest njih oko 6.000 komada, sadrži oko 3,5 kilograma srebra, 340 grama zlata, 140 grama paladijuma i 130 kilograma bakra, objavio je StEP. "Ukupna vrednost te količine metala, prema današnjim cenama, veća je od 15.000 dolara", tvrde u ovoj organizaciji.
Velika količina elektronskog otpada isporučuje se u zemlje u razvoju zahvaljujući rupama u zakonu koje omogućuju izvoz računara i televizora radi ponovne upotrebe u instranstvu. Međutim, veliki deo toga činio je nezakonito izvezen otpad, rekao je Rediger Kur. "Često se elektronski otpad u zemljama u razvoju spaljuje radi izdvajanja metala", objavio je StEP. To je jeftino i može biti unosno, ali sam postupak uključuje emitovanje otrova, uključujući teške metale i dioksine. "Ispravna reciklaža je skupa", rekao je Rediger Kur i pri tom istakao da trenutno u lukama u zapadnoj Africi čeka najmanje 700 kontejnera elektronskog otpada, što je samo delić od 40-50 miliona tona odbačene elektronske opreme, koliko se godišnje proizvede.
Stručnjaci predlažu uvođenje kaucije kako bi se potrošači odvratili od držanja stare opreme u podrumima i garažama. Dok neke zemlje uspevaju da recikliraju otpad, u Peruu, Nigeriji, Pakistanu i Gani 80 odsto uređaja uvezenih radi ponovnog korišćenja jednostavno završi na smeću. Procenjuje se da je samo u Kini oko dva miliona ljudi uključeno u neformalno sakupljanje elektronskog otpada, njegovo ponovno stavljanje u upotrebu i recikliranje. "Iako je Kina zabranila uvoz elektronskog otpada, ta zemlja je još uvek jedna od najvećih deponija za elektronski otpad iz ostalih zemalja sveta", navodi se u saopštenju StEP-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.