Stop prepisivanju!

Pored klasičnog komuniciranja, mobilni telefoni mogu se primeniti u različitim oblastima čovekovog interesovanja. Međutim, komuniciranje u svako doba i na svim mestima nije baš uvek poželjno. Zvonjava telefona i razgovor mogu vrlo često ometati druge i remetiti odvijanje sastanaka, predavanja i drugih skupova. Iz tih razloga od korisnika se vrlo često zahteva isključivanje mobilnih telefona. Podrazumeva se da uvek ima onih koji to neće poštovati. Tipične situacije gde se to teško može izbeći jesu časovi i predavanja u školama i na fakultetima. Ipak, to nije jedini negativan efekat upotrebe mobilnog telefona na takvim mestima. Još veću zabrinutost (profesora, naravno) izaziva zloupotreba mobilnih telefona na ispitima i njihov udeo u prepisivanju učenika i studenata.

Za prepisivanje uz pomoć mobilnog telefona tekstualne SMS su odlično rešenje. Međutim, još je pogodnije i efektnije uvođenje nove MMS usluge za prenos multimedijalnih sadržaja. Umesto da se otkuca tekst, jednostavno se skenira slika tog teksta i pošalje kompletan odgovor na postavljeno pitanje. Naravno, ova mahinacija nije mogla da ostane neprimećena. Da bi se izborili sa tim, profesori pre početka ispita obično zahtevaju da učenici i studenti predaju svoje mobilne telefone, koje će im vratiti kada „opasnost“ prođe.

Izgleda da takvo rešenje nije imalo dovoljno efekta u Italiji. Zbog toga je u Višoj tehničkoj školi Enrico Tosi Technical Institute u gradiću Busto Arsicio (na severu Italije, u blizini Milana) direktoru i profesorima dozlogrdilo prepisivanje. Došli su na ideju da taj problem generalno reše uvođenjem uređaja koji će ometati rad mobilnih telefona u školskoj zgradi u vreme trajanja ispita. Akcija je preduzeta u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Uređaj je instaliran i pušten u probni rad.

Ime uređaja koji će obaviti ovaj važan zadatak je C-Guard. Napravili su ga stručnjaci kompanije Netline Communications. Ova kompanija je dugo radila na sličnim, ali mnogo ozbiljnijim zadacima u saradnji sa Ministarstvom odbrane. Odlučila je da istu tehnologiju primeni u realizaciji C-Guard uređaja. To je uređaj u obliku kutije koji ometa prijem GSM signala u prečniku od 80 metara. S obzirom na interesovanje drugih škola i fakulteta, postoji mogućnost formiranja čitave mreže ovih uređaja u Italiji. Najverovatnije će se uključiti u rad i tokom predavanja, ali će učenici i studenti moći da koriste svoje telefone u vreme pauze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.