Strogo kontrolisani ljudi

Američka kompanija Applied Digital Solutions započela je reklamnu kampanju kojom promoviše svoje čipove za identifikaciju – cilj je privući što više mušterija koje bi kupile čip u ugradile ga u svoje telo. Za prvih 100.000 predviđen je popust, tako da će proizvod pod imenom VeriChip dobiti za 200 dolara. U ostale troškove spadaju cena injekcije koja prethodi ugradnji i 10 dolara mesečno za održavanje baze podataka. Svaki čip ima svoj identifikacioni broj koji se očitava pomoću skenera, a zatim se pomoću njega dobija pristup bazi podataka sa ličnim podacima osobe koja čip nosi.

Uređaj VeriChip (na slici), veličine zrna pirinča, implantira se u nadlakticu ili rame pod lokalnom anestezijom i ne ostavlja nikakve tragove. Sličan je uređaju koji se koristi u Sjedinjenim Državama za lociranje i identifikaciju kućnih ljubimaca. Kompanija ističe da je korišćenje čipa posebno pogodno za zaposlene u ustanovama ili firmama sa strogo kontrolisanim pristupom, gde bi skeneri lako otkrivali one koji čip nemaju ili efikasno kontrolisali kretanje i aktivnosti zaposlenih.

Čip može da se upotrebljava i za podizanje novca, umesto „pametne“ kartice, pri čemu bi bankomati izdavali novac samo ako je osoba sa čipom prisutna, što bi smanjilo zloupotrebe. Takođe, čip bi mogao da posluži za aktiviranje različitih uređaja, poput kompjutera, pri čemu, osim vlasnika ili ovlašćenog, niko drugi ne bi mogao da koristi uređaj.

Odgovarajući na interesovanje firmi za bezbednost iz nekoliko država Latinske Amerike, kompanija Applied Digital Solutions odlučila je da svoje proizvode ponudi i na ovom tržištu. Države Južne Amerike poslednjih godina postale su poznate po brojnim otmicama: samo u Kolumbiji, koja je rekorder na listi rizičnih zemalja, godišnje bude oteto oko 3.000 ljudi.

Digital Angel je sistem koji kombinuje GPS tehnologiju i servis za nadzor i praćenje, pre svega nastao sa ciljem kontrolisanja obolelih od Alchajmerove bolesti, koji se lako gube, i zatvorenika na uslovnoj slobodi. Komplet se sastoji od sata koji se nosi na ruci i uređaja veličine pakle cigareta koji se nosi o pojasu, kao pejdžer. Ovakav sistem će, u tri države Južne Amerike, početi da se koristi za lociranje i pronalaženje otetih. U kombinaciji sa prethodnim sistemom, pomoću kojeg je moguće utvrditi poziciju osobe, ugrađen VeriChip davao bi informacije o stanju kidnapovanog: da li je živ, drogiran ili je u nesvesti.

Uređaj VeriChip ima i medicinsku namenu – čip može da omogući lekarima pristup medicinskoj istoriji pacijenta. Pomoću implanta, koji sadrži sve značajne medicinske podatke, i ručnog kompjutera koji poseduje medicinsko osoblje, moguće je iščitati jedinstveni broj nosioca implanta i, kontaktiranjem baze podataka na Internetu, doći do svih neophodnih podataka o pacijentu.

Promocija ovog proizvoda izazvala je i brojne negativne reakcije, kao i zabrinutost zbog mogućih zloupotreba uređaja i kršenja ljudskih prava i sloboda pomoću njega. Neki pravnici već očekuju da će pojedine kompanije od radnika početi da traže ugradnju čipa, pa se i pripremaju za buduće sudske procese u kojima bi branili pravo na privatnost svojih klijenata.

Korisne adrese:

  • Applied Digital Solutions
  • Digital Angel
  • VeriChip

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.