Studenti neće lap-top

Univerzitet Vorik (Warwick University) je prošle nedelje, u širem okviru svoje e-strategije objavio plan po kome se zahteva od svih studenata da do 2003. godine nabave lap-top računar.

Plan je, međutim, naišao na oštre kritike, pre svega samih studenata.

“Mislim da je sam predlog veoma uzbudljiv, ali Savez studenata se protivi činjenici da će studenti morati da poseduju lap-top kako bi se školovali ovde”, kaže Keitlin Mekenzi (Caitlin McKenzie), predsednik Saveza studenata. “Zabrinuti smo da ovo ne postane elitistička ustanova, pogotovo za strane studente”, dodaje.

Univerzitetska zajednica navodno ima rok od dva meseca da razmatra predlog na školskom intranetu. Studenti, sa druge strane, tvrde da je program već počeo da se sprovodi. Mrežni kablovi se već postavljaju u studentskim sobama, a na ime instalacije studentima je za pet funti nedeljno uvećana stanarina, bez obzira imaju li prenosivi kompjuter ili ne.

Rukovodstvo tvrdi da sve ovo nije tačno, da je u pitanju samo predlog, i da su lap-top-ovi samo deo šireg programa, prvog te vrste u Velikoj Britaniji, koji će uključiti i portal za registraciju studenata, online biblioteku i materijale za učenje.

Piter Dan (Peter Dunn), predstavnik za štampu u Voriku, još navodi da oko 70% studenata već ima računar, da 25% namerava da ga kupi, a da će ih za one koji to nisu u mogućnosti škola obezbediti.

I tako, dok uprava priprema “debi” svog programa za oktobar, 16.000 članova Saveza studenata Univerziteta u Voriku za mart najavljuju veliki otvoreni forum na ovu temu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.