U trendu

Sutra lansiranje svemirskog broda Šendžou-17 sa posadom

Svemirski brod Šendžou-17 sa posadom treba da bude lansiran sutra, 26. oktobra u 11.14 po pekinškom vremenu, iz centra za lansiranje satelita Điućuan na severozapadu Kine, objavila je danas Kineska svemirska agencija (CMSA).

Posadu svemirskog broda će činiti tri astronauta – Tang Hongbo, Tang Šengđie i Điang Sinlin – koji će izvesti misiju svemirskog leta Šendžou-17. Tang Hongbo će biti komandant, rekao je Lin Sićiang, zamenik direktora CMSA, na konferenciji za novinare, prenosi Sinhua.

Šendžou-17 je 30. letačka misija kineskog svemirskog programa sa posadom i 12. misija sa posadom u okviru programa.

Posada će ostati u orbiti oko šest meseci.

Za lansiranje će se koristiti raketni nosač Dugi marš – 2F (Long March-2F) koji će uskoro biti napunjen pogonskim gorivom, rekao je Lin.

Nakon ulaska u orbitu, svemirski brod Šendžou-17 će izvršiti brzi automatizovani sastanak i pristajanje sa prednjim portom jezgra svemirske stanice Tianhe, formirajući kombinaciju tri modula i tri svemirske letelice, rekao je Lin.

Posada Šendžou-17 trebalo bi da se vrati na mesto sletanja Dongfeng u severnoj kineskoj autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija u aprilu sledeće godine.

Tokom boravka u svemiru članovi psoade će biti svedoci dolaska svemirskog broda Šendžou-18 sa posadom i teretnog broda Tiandžou-7, rekao je Lin.

Kombinacija svemirske stanice je sada u stabilnom statusu, a sva oprema dobro funkcioniše. Kvalitet performansi svemirskog broda Šendžou-17 i rakete nosača Dugi marš – 2F je pod kontrolom, dodao je Lin.

Posada Šendžou -17 je u dobrom stanju, dok su objekti zemaljskog sistema u stabilnom radu. Sve pripreme za lansiranje su završene, rekao je Lin.

Posada Šendžou-16 trebalo bi da se vrati na mesto sletanja Dongfeng 31. oktobra, nakon što završi primopredaju posla u orbiti posadi Šendžou-17, dodao je Lin.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar