Svetski kongres obaveštajaca fokusira se na generativna pitanja veštačke inteligencije

Pitanja koja proizlaze iz brzo rastućih tehnologija generativne veštačke inteligencije (AI), uključujući  tehnološke inovacije i siguran razvoj, privukla su globalnu pažnju i izazvala široku diskusiju na Svetskom kongresu obaveštajaca u Kini.

Na sedmom Svetskom kongresu obaveštajnih službi koji je održan u Tianđinu, na severu Kine, od 18. do 21. maja,  stručnjaci, naučnici i preduzetnici međusobno su podelili uvide u ova pitanja i razmišljali o tome kako da ojačaju međunarodnu saradnju da bi se uhvatili u koštac sa potencijalnim izazovima koje postavlja ovako brzo razvijanje tehnologije.

U izjavi za Sinhuu, Džon Edvards, britanski trgovinski komesar za Kinu, rekao je da zemlje širom sveta moraju da rade zajedno i da razgovaraju jedna sa drugom kako bi odgovorile na izazove i rizike koji proističu iz ove nove tehnologije.

„Sada, globalni razvoj veštačke inteligencije (AI) uvodi novu eru brzog napretka. Revolucionarni napredak u velikim unapred obučenim modelima predstavlja istorijsku prekretnicu u oblasti veštačke inteligencije“, rekao je Vang Džigang, kineski ministar nauke i tehnologije.

Liu Liehong, predsednik kompanije Čajna junajted netvork komjunikejšen (China United Network Communications Group) primetio je da je generativna veštačka inteligencija pokazala širok potencijal za primenu i značajne mogućnosti integracije, što je rezultiralo značajnim poboljšanjima u efikasnosti i direktnim ekonomskim koristima.

„Kao fundamentalna tehnologija i inherentna sposobnost digitalne ere, generativna AI postaje ključni faktor u preoblikovanju globalne alokacije resursa, restrukturiranju globalnog ekonomskog pejzaža i transformaciji dinamike globalne konkurencije“, dodao je Liu.

Za Kinu, AI tehnologija je ključno sredstvo za optimizaciju i nadogradnju industrije, povećanje produktivnosti i unapređenje blagostanja njenih ljudi, dok su strateški planovi i implementacije formulisani na nacionalnom nivou, sa 18 nacionalnih pilot zona uspostavljenih za AI inovacije sledeće generacije i razvoj u gradovima poput Pekinga i Tijanđina.

Prema podacima objavljenim na događaju, Kina je do 2022. godine zauzela vodeću poziciju na globalnom nivou po broju prijava za patente za AI tehnologije, sa obimom osnovne industrije veštačke inteligencije koja je premašila 500 milijardi juana (oko 71,07 milijardi američkih dolara), dok je radilo više od 4.200 velikih preduzeća, što čini približno 16 procenata globalnog ukupnog broja.

Ministar je takođe priznao da napredak tehnologije veštačke inteligencije nailazi na tehničke izazove, uključujući pristrasnost u osnovnim algoritmima, ograničenu dostupnost visokokvalitetnih podataka i neophodnost povećanja efikasnosti modela, kao i društvene brige koje obuhvataju ličnu privatnost, javnu bezbednost, obrazovanje i zapošljavanje. „Za zemlje širom sveta je ključno da se ujedine i sarađuju, podstičući kontinuiran i zdrav razvoj veštačke inteligencije”, rekao je.

Poslednjih godina Kina je postepeno jačala svoje regulatorne smernice o razvoju veštačke inteligencije i objavila relevantne smernice i principe.

Kina se proaktivno bavi potencijalnim rizicima i izazovima povezanim sa veštačkom inteligencijom i unapređuje etičko upravljanje veštačkom inteligencijom, uz posvećenost razvoju odgovorne veštačke inteligencije, rekao je Vang na događaju.

Ponavljajući mnoge društvene zabrinutosti u vezi sa smanjenjem zapošljavanja zbog tehnologije veštačke inteligencije, Robin Li, predsednik i izvršni direktor kineskog internet giganta Baidu, rekao je da nije zabrinut da razvoj generativne veštačke inteligencije vodi ka smanjenju mogućnosti za zapošljavanje ljudi i životnog standarda.

Uzimajući za primer vozače i daktilografe, napomenuo je da uvođenje novih tehnologija neće samo ukinuti tradicionalna zanimanja, već i doneti nova zanimanja.

„Za čovečanstvo najznačajniji oblik neodrživosti nije neizvesnost izazvana inovacijama. Naprotiv, ona leži u raznovrsnim i nepredvidivim rizicima koji su rezultat stagnacije, odsustva pronalazaka, stvaranja i napretka“, rekao je Li.

U petak je na događaju objavljen Globalni izveštaj generativne AI industrije za 2023. koji sugeriše da generativna AI predstavlja i izazove i mogućnosti za zapošljavanje.

„S jedne strane, generativna AI će olakšati automatizaciju i inteligentnu nadogradnju određenih radnih mesta, potencijalno ih učiniti zastarelim. S druge strane, generativna AI će takođe stvoriti nove profesije, kao što su ‘brzi inženjeri’ koji koriste prirodni jezik kao uputstva za komuniciranje sa sistemima veštačke inteligencije i stvaraju informacije ili kreativne radove. Pored toga, očekuje se da će oblast veštačke inteligencije stvoriti značajan broj novih profesija“, navodi se u izveštaju.

Van Gang, predsednik Kineskog udruženja za nauku i tehnologiju, rekao je na događaju da su sistemi veštačke inteligencije zamršeni, pokrivaju različite oblasti i predstavljaju poteškoće u istraživanju.

„Istraživanje i razvoj AI tehnologije je zajednički poduhvat koji prevazilazi nacionalne granice i akademska polja. Međunarodna zajednica mora da podržava principe otvorenosti i saradnje, radeći zajedno na uspostavljanju zajedničkog, kooperativnog i obostrano korisnog puta napred“, rekao je Van.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.