Symbian – kompanija za razvoj pametnih telefona

Proizvođači mobilnih telefona odavno su shvatili da tržište postaje prezasićeno, te da vrline novih modela, poput niske cene, dužeg veka baterija ili malih dimenzija, nisu dovoljne da bi privukle kupce. Potrebno je bilo ponuditi nove mogućnosti, zahvaljujući kojima će se telefoni koristiti na potpuno nov način. Prirodno, razvoj novih modela krenuo je u pravcu približavanja kompjuterima. Da bi aparati, nekada namenjeni isključivo obavljanju razgovora i slanju tekstualnih poruka, postali multimedijalni uređaji pomoću kojih se mogu primati i slati fotografije, filmovi ili pesme, trebalo je napraviti i odgovarajući operativni sistem koji će upravljati svim ovim mogućnostima. Tako je 1998. godine nastala komapnija Symbian, koju su osnovali Nokia, Ericsson, Motorola i Psion.

Cilj je bio prilagoditi Psion-ov operativni sistem za džepne računare potrebama proizvođača mobilnih telefona. Takođe, namera kompanija-osnivača bila je i da se stvori standard u oblasti softvera za mobilne telefone koji bi olakšao posao operaterima, a korisnicima omogućio korišćenje brojnih novih servisa. Za sada, svaki proizvođač mobitela ima svoj operativni sistem i svoja rešenja, ali učesnici u projektu Symbian već najavljuju modele koji će imati nešto zajedničko – operativni sistem Symbian. Takav će model biti Nokia 7650, sa ugrađenom kamerom, koja će se naći u prodavnicama leta 2002. godine, te Ericsson P800, telefon sa kamerom i velikim ekranom u boji.

U isto vreme, dok proizvođači mobilnih telefona „ukrštaju“ svoje proizvode sa kompjuterima, proizvođači džepnih računara na svoje nove modele „kaleme“ telefone. Iako se obe grupe proizvoda kreću ka istoj tački, u kojoj se spajaju računari i mobiteli, ipak se procenjuje da Palm ili Compaq nikako ne mogu da ugroze tržište mobilnih telefona – dok je u 2001. godini prodato preko 400 miliona mobitela, PDA uređaji privukli su svega 13 miliona kupaca.

Korisna adresa:

  • Symbian

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.