U trendu

Telefon vam se brzo prazni? Ovi trikovi su spas za bateriju

Korisnici pametnih telefona nakon najčešće se žale na to da im baterija traje kraće nego kad su ga kupili, da im neke aplikacije troše previše struje, pa i da nisu zadovoljni sa uređajem jer se „prerano gasi“.

Rešenje ovog problema leži u nekoliko veoma jednostavnih poteza koji se tiču korisničkih navika i samog instaliranog softvera.

Kada ste poslednji put proverili koje aplikacije troše najviše baterije? Vreme je za posetu „Opcijama“. Aplikacije vole da troše bateriju – neke toliko da počnu da ugrožavaju normalno korisničko iskustvo. Niko ne želi da poseže za punjačem nekoliko puta dnevno, ali na sreću odlazak u servis po novu bateriju nije jedino rešenje.

Programi poput Mesindžera i Snepčeta troše mnogo baterije, a razlog su reklame – pre svega zato što za učitavanje svake od njih pametni telefon treba da potroši nešto struje. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može da potroši mnogo struje.

Druge aplikacije vole osvežavanje u pozadini, što znači da troše bateriju čak i kada je vaš mobilni telefon zaključan. Konačno, tu su aplikacije za video prenose koje troše dosta struje zato što je ekran sve vreme upaljen i to često potraje i do sat vremena.

Aplikacije koje troše najviše su Snepčet, Fejsbuk, Instagram, Jutjub, Netfliks, Vocap, TikTok i Guglmaps.

Trik po trik

Ako vaša baterija ne traje ceo dan, smanjite potrošnju uz sledeće modifikacije, samo vodite računa da ovi trikovi rade samo na Androidu 9 i kasnijim verzijama.

Za početak smanjite vreme nakon kojeg se ekran gasi.

Nakon toga smanjite svetlinu ekrana, a možete da isključite zvuk tastature i vibraciju.

Pošto ste zvuk doveli u red, vreme je da isključite opcije poput mobilnog hotspota ili, ako ako želite, isključite automatsko spajanje na bežični internet.

Šta sa „gladnim“ aplikacijama?

Premda smo pobrojali popularne aplikacije koje troše najviše baterije, krivac u vašem slučaju može da bude nešto drugo.

Ako niste sigurni koja aplikacija pravi najviše „štete“, otvorite opcije i idite do opcije za bateriju. Pod sekcijom koja prikazuje potrošnju baterije od poslednjeg punjenja videćete listu aplikacija sa procentima potrošnje. Nakon što ste saznali koja od njih troši najviše struje, možete jednostavno da ih koristite manje ako znate da nećete telefon uskoro spojiti na punjač, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar