Tokio 3G

Umesto najavljenog početka rada 31. maja, prva mobilna mreža treće generacije će sačekati komercijalnu dostupnost, i do oktobra biti u eksperimentalnim „vodama“. Najveći japanski operater, NTT DoCoMo, se odlučio na produženo testiranje, posle softverskih problema zbog kojih je povučeno preko 400.000 aparata treće generacije.
Umesto masovnog korišćenja, mreža je puštena u rad samo u Tokiju, i to za 3.300 korisnika koji će japanskom gigantu pomoći da bolje shvati potrebe budućih mušterija, kao i da ispravi sve probleme i slabe strane nove tehnologije. Eksperimentalna faza servisa nosi naziv FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access).
Ono što FOMA nudi je zaista impresivno: slanje podataka (uplink) brzinom od 64 kbps i primanje (downlink) na 384 kbps, što predstavlja oko 40 puta brži transfer od mogućnosti mreža druge generacije. Već u eksperimentalnoj fazi postoji veliki broj zanimljivih servisa, a NTT DoCoMo najavljuje stalno proširivanje mogućnosti i usluga. Izdvajamo neke od najzanimljivijih mogućnosti: slanje email-poruka dužine do 5.000 karaktera, iskombinovanih sa slikama, animacijama i muzikom, video-telefoniranje u realnom-vremenu, mogućnost primanja i pregledanja video-sekvenci u visokoj rezoluciji…
Pored toga, i glasovna će komunikacija biti mnogo kvalitetnija, jer se mreža zasniva na IMT-2000 standardu, koji omogućava prenos podataka u nekoliko stotina puta širem radijskom spektru od onoga koji je karakterističan za 2G-mrežu. Na ovaj način će se postići bolji kvalitet tona, ali i izbegavanje mogućih smetnji, uzrokovanih interferencijom. Za korišćenje mreže se neće plaćati nikakva pretplata, već će korisnici plaćati po količini podataka koje su poslali/primili.
Na slici: jedan od modela treće generacije, Panasonic-ov Visual Phone, sa integrisanom mini-kamerom.
Korisne adrese:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.