U trendu

Toshiba TG01

Toshiba ne izbacuje mnogo modela godišnje, ali bi već mogla da prestane da koristi Windows Mobile. Njen smartphone Toshiba TG01 je prava bombona. Veoma je tanak, manje od 1 cm, i ima ogroman 4,1-inčni ekran. Ispod lepe spoljašnjosti otkriva se izuzetno brz procesor (Qualcomm Snapdragon). Međutim, da li je samo to dovoljno da se odlučite za njega? Ako ste mislili da je Samsung I8910 HD velik sa svojim 3,7-inčnim ekranom, za ovog lepotana će vam biti potrebni još veći džepovi.
Iako oduševljava veličinom i debljinom, ekran je, nažalost, razočaravajući. Resistive ekrani su super za korišćenje s olovkom, ali čitava ta hrpa senzora malo zamagljuje jasnoću slike, što znači da nikada neće biti tako dobar kao, na primer, onaj koji koriste na modelu Samsung I8910 HD. Rezolucija je dobra, ali ništa posebno. Reprodukcija video zapisa je dobra, puna boja, ali ipak nije najbolja. Na njemu se vrti Windows Mobile 6.1 Professional, ali možete da ga unapredite na verziju 6.5. Onda i nije čudo što su se odlučili za resistive ekran, a ne capacitive, pošto ovaj drugi Windows ne podržava. Zato pripremite olovčice za kretanje po menijima iz Windows-a.
Preko ekrana postoje tri vertikalne linije. Ako pređete prstom preko jedne od njih, otkrivaju se dodatne tri linije, u različitim bojama i s različitim funkcijama. Uprkos velikoj brzini Snapdragon procesora, živahnost menija je pomalo umrtvljena, što je zajedničko skoro svim delovima tog telefona. Za to je najbolji primer akcelerometar. Umesto animiranih "caka" koje ima Android, ekran jednostavno postane crn. I jednom kada odluči da vam dozvoli gledanje u lendskejp modu, onda se i promeni. Ekran nije jedina stvar koja je spora. Loš je jer morate da ga jako pritiskate, čak i lupkate, da bi reagovao. A prsti su malo preveliki za to (uprkos ogromnom ekranu). Za to se ne može kriviti Tošiba, za to je kriva sporost i uopšte neadekvatnost Windows Mobile-a.
Kamera sa 3,2 megapiksela je jednostavna za korišćenje, iako joj treba čitava večnost da se pokrene. Pošto telefon nema blic, slike malo gube na kvalitetu. Sve to ne bi bilo toliko strašno da se ne radi o multimedijalnom uređaju koji bi tu morao da briljira. Audiofili će sigurno uočiti nedostatak 3,5 mm audio džeka, što je sada ipak već skoro standardna oprema. Prenos podataka je brz, zahvaljujući WiFi-ju, i HSDPA i HSUPA za brži 3G download i upload. Ovaj telefon stvarno ima neke dobre strane: prilično je jednostavno podesiti mail account, unošenjem imena i lozinke, i izbor koliko često želite da proveravate nove mejlove. Takođe, dolazi sa standardnim aplikacijama koje dobijate u paketu sa Windows Mobile-om, za sve one poslovne korisnike koji bi se iz nekog razloga odlučili za ovaj mobilni telefon, a ne za manji HTC, koji je sigurno, sve ukupno gledajući, bolji uređaj.
Ekran je dobar, ali bio bi mnogo bolji da koristi istu tehnologiju koju ima i iPhone. Korisnički interfejs je zabavan, ali iznenađujuće spor, uprkos brzom procesoru. Kamera nije loša, a prikazivanje fotografija i videa je na pristojnom nivou. Ipak, ovo je Windows Mobile telefon, pa ima "težak" i čudan operativni sistem, koji će mnoge dovesti do ludila. Verzija 6.5 je tu, ali možda bi bilo pametnije pričekati još malo pre nego što vas zavede Tošibin izgled – i razočara softver.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.