U trendu

Tri astronauta bezbedno se vratila na Zemlju

Tri astronauta iz posade Medjunarodne svemirske stanice, Amerikanac, Britanac i Rus, sletela su danas bezbedno u kapsuli Sojuz u stepe u Kazahstanu.

Kapsula Sojuz TMA-19M, u kojoj su bili Tim Kopra iz američke svemirske agencije Nasa, Britanac Tim Pik iz Evropske svemirske Agencije i Juri Malečenko iz ruske agencije Roskosmos, sletela je po planu u 15.15 po lokalnom vremenu (11.15 po centralnoevropskom vremenu) jugoistočno od kazahstanskog grada Žeskazgana.

Kada je njihova letelica krenula ka Zemlji članovi posade javili su da su dobro.

Trojica astronauta su u orbiti Zemlje provela 186 dana, od decembra 2015. Tokom boravka u Medjunarodnoj svemirskoj stanici sproveli su stotine eksperimenata.

Helikopteri s timovima za njihov prihvat kružili su iznad mesta sletanja dok se kapsula spuštala ispod ogromnog narandžasto-belog padobrana. Kad su sleteli, izvučeni su iz kapsule, stavljeni u stolice, i lekari su obavili prvi pregled.

Britanac Pik je, čkiljeći na suncu, rekao da je ushien i da su „mirisi Zemlje tako jaki“.

„Voleo bih sad malo hladne kiše“ rekao je on sa osmehom dok je sedeo na vrućini u svom kabastom svemirskom odelu.

Major Pik, 44-godišnji bivši pilot helikoptera, postao je heroj kod kuće u Velikoj Britaniji i pomogao da se oživi interesovanje za svemirska istraživanja. On nije prvi Britanac u svemiru. Pre njega je Helen Šarman posetila rusku svemirsku stanicu Mir 1991. u misiji uz pomoć privatnih fondova, a nekoliko Amerikanaca britanskog porekla letelo je u okviru svemirskog programa NASA.

Pik je medjutim prvi britanski astronaut čija misija se finansira iz javnih sredstava, i prvi Britanac koji je posetio Medjunarodnu svemirsku stanicu.

Malečenku je ovo bila šesta misija, te je sakupio ukupno 828 dana u svemiru, i po tome je drugi, posle Rusa Genadija Padalke.

Amerikanac Kopra je proveo 244 dana u svemiru u dva leta.

Dok u Medjunarodnu svemirsku stanicu ne stignu nova tri člana posade, stanicom će tri nedelje upravljati Amerikanac Džef Vilijams i Rusi Oleg Skripočko i Aleksej Ovčinin, iz Roskosmosa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.