U trendu

Tviter prihvatio da skladišti lične podatke ruskih korisnika u Rusiji

Američka kompanija Tviter prihvatila je da skladišti lične podatke ruskih korisnika na ruskoj teritoriji u skladu sa zakonom te zemlje koji je stupio na snagu 2015. godine, saopštila je danas agencija za kontrolu medija Roskomnadzor.

U imejlu poslatom agenciji Frans pres agencija Roskomnadzor je potvrdila da je američka kompanija prihvatila da se do sredine 2018. godine uskladi sa ovim ruskim zakonom, posle sastanka predstavnika te ruske savezne agencije i Tvitera u martu 2017. godine.

Od 1. septembra 2015. godine zakonom su obavezne društvene mreže, servisi poruka i pretraživači, ruski i strani da drže lične podatke svojih korisnika ruskih državljana na serveru u Rusiji, a ruskim vlastima treba da se javi gde se nalazi taj server.

U suprotnom agencija Roskomnadzor može da blokira pristup tim sajtovima i servisima. Tviter je na početku bio izuzet iz ovog zakona dok nije promenio uslove korišćenja.

Ruske vlasti su u septembru zapretile da će blokirati društvenu mrežu Fejsbuk 2018. godine ako ne bude poštovala taj zakon. Roskomnadzor je naveo za AFP da nema informacije o namerama Fejsbuka po tom pitanju i da se spremaju da pokrenu istragu.

Od juna Kina primenjuje sličan zakon čija namera je da zaštiti kineske mreže, ali koji takodje uvodi nova ograničenja za slobodu izražavanja i obavezuje firme da skladište podatke svojih korisnika u Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.