U trendu

U SAD počelo testiranje unapredjene verzije atomske bombe (VIDEO)

Naučnici američke Nacionalne laboratorije Sandija uspešno su sproveli prvi u nizu probnih letova s unapredjenom verzijom atomske bombe koja je decenijama u arsenalu SAD.

Na atomskoj bombi B61-12 radi se godinama a američki zvaničnici su saopštili da će najnovija testiranja u kojima se koristi imitacija te bombe biti ključna za poboljšanje njenih performansi.

Avion F-16 iz vazduhoplovne baze Nelis (Nellis) bacio je imitaciju bombe B61-12 – bez bojeve glave – iznad pustinje u američkoj saveznoj državi Nevada radi testiranja njenih nenuklearnih funkcija kao i sposobnosti aviona da nosi tu bombu.

Teleskopi za praćenje, kamere i drugi instrumenti na vojnom Tonopa poligonu zabeležili su podatke o pouzdanosti, preciznosti i ponašanju oružja u uslovima koji su bili nalik stvarnim, a naučnici će narednih meseci analizirati informacije prikupljene tokom testiranja.

Članovi tima za testiranje iskopali su imitaciju bombe i vratili je u Albukerki na dalje proučavanje.

U naredne tri godine planirano je izvodjenje još nekoliko probnih letova a proizvodnja prvih bombi B61-12 očekuje se 2020. godine.

Bomba B61-12 biće zamena za četiri starije verzije u nuklearnom arsenalu SAD.

Stanovnici Nevade izašli su na terase da gledaju testiranje bombe iako su znali da će videti samo oblak prašine udaljen kilometrima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.