U vojnom Centru za obuku veze u Gornjem Milanovcu održana vežba odbrane od sajber pretnji

 Nacionalna komandno-štabna vežba odbrane telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, održana je u Centru Vojske Srbije (VS) za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu, saopšteno je danas. 

Vežbu „Sajber Tesla 2024“ organizovala je Uprava za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba VS u cilju „unapređenja kapaciteta sistema odbrane i nacionalnog centra za prevenciju rizika u informaciono-komunikacionim sistemima za odbranu od visokotehnoloških napada i jačanja saradnje s relevantnim subjektima iz državnog i privatnog sektora“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u petodnevnoj vežbi su osim pripadnika VS učestvovali i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti.

„Oni su, u skladu sa scenariom vežbe, u zatvorenoj računarskoj mreži uvežbavali ofanzivna i defanzivna dejstva u sajber prostoru u sastavu timova za odgovor na bezbednosne incidente, upoređujući, pritom, različite prakse i procedure i testirajući efikasnost saradnje“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.