Unutrašnjost vašeg PC-ja

Kada otvorite kućište vašeg PC-a, pogled koji se pruža verovatno izgleda pomalo zastrašujuće. Ali, samo u slučaju da ne znate šta se sve tu dešava. Možda vam izgleda kao prašuma kablova, ventilatora, nekakvih čipova i ostalih stvarčica koje pripadaju novim tehnologijama, ali zapravo nije tako komplikovano kako mislite. Pokušaćemo u narednim redovima da vam učinimo bližim vaš kućni kompjuter.

Pojasnićemo vam šta čini jedan PC, naročito za slučaj da nešto krene naopako ili kada budete želeli da dodate neku novu komponentu vašem kompjuteru (tzv. upgrade). Kada želite da dodate novu komponentu uvek konsultujte uputstva koja su stigla uz vaš PC a posebno uputstvo vezano za matičnu ploču.

Matična ploča je osnovica svakog kompjutera, jer svi elementi se postavljaju na nju, od procesora do kablova koji transferuju podatke. Takođe na nju dolaze i multimedijalni dodaci, kao što su zvučna i grafička kartica. Matična ploča objedinjuje sve, ali „srce“ kompjutera predstavlja – procesor. Obično je prekriven ventilatorom, jer u radu oslobađa toplotnu energiju. Da napomenemo da proizvođači matičnih ploča uglavnom ne proizvode i procesore, tako da uvek morate proveriti da li su kompatibilni.

Na matičnoj ploči još možete uočiti veći broj ležišta tzv. „slot“-ova, u koja se ubacuju grafička, muzička i ostale vrste kartica. Neke ploče imaju i tzv. AGP slot (za graf. karticu) koji je manji po dužini od ostalih (tzv. PCI slotova). Kod instalacije novih kartica ne možete pogrešiti, dok grafička AGP kartica može ući samo u AGP slot.

U samom kućištu možete primetiti još jednu „kutijicu“, koja predstavlja izvor napajanja za ceo kompjuter, od matične ploče do perifernih uređaja. Možda vam izgleda zbunjujuće mnoštvo kablova koji izlaze iz kutije izvora napajanja, ali svaki od ovih kablova ima drugačiji utikač, tako da možete samo da ih ubacite u odgovarajuće utičnice na različitim perifernim uređajima. Uglavnom, kabl sa najširim utikačem ide u matičnu ploču, a ostali u periferne uređaje (floppy disk, hard disk, CD-ROM).

Sledeće što treba da zapazite su široki sivi kablovi, tzv. IDE kablovi, koji služe za spajanje perifernih uređaja i matične ploče, preko njih procesor dobija informacije koje obrađuje. Kao i kod naponskih kablova, i ovde imamo različite konektore koji odgovaraju različitim uređajima. Pored svih prethodno nabrojanih kablova, možete primetiti i nekoliko manjih koji idu na prednji deo kućišta. Ovi kablovi su veza između matične ploče i prekidača na prednjoj strani kućišta (uklj./isklj., reset dugme, zvučnik).

Ovaj tekst predstavlja samo grubu objašnjenje o tome šta čini jedan računar, ali na osnovu ovoga možete sklopiti neku sliku o tome šta se nalazi u kućištu jednog PC-ja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.