Upitajte eksperta

Jedan od relativno svežih poslovnih modela na Internetu je davanje ekspertskih saveta, naravno, u zamenu za novac. Pošto je ovakav pristup relativno nov, a sajtova ima malo, teško je još uvek reći koliko je isplativ i da li će zaživeti. Uglavnom, uočena je potreba ljudi za dobijanjem saveta i direktnog kontakta sa drugom osobom, pa je takvu uslugu moguće i dobiti. Plaćanje se vrši direktno preko telefonskog računa ili putem kreditne kartice.

Ovakav pristup je relativno dugo prisutan kod usluga tehničke podrške, a sad se evo proširio i na sve zamislive i nezamislive oblasti. Saveti za opravku kućnih uređaja, kako pobediti ćelavost, kako vršiti promociju svog novostvorenog sajta, ili… skoro sve što vam padne na pamet.

Internet je postao previše velik, pronalaženje informacija na njemu često previše zamoran posao, tako da je ljudima sa nekom vrstom problema ili, jednostavno, radoznalima, omogućeno da direktno komuniciraju sa drugom osobom koja će prekratiti njihove dileme ili dati odgovor na pitanje.

U ovom trenutku se izdvajaju dva sajta koja pružaju ovakvu uslugu: Askme.com koji će vam ponuditi sve vrste eksperata, od onih za kućne ljubimce do stručnjaka za paranormalne pojave i Exp.com, ništa manje raznovrstan, koji će pokušati da reši vašu dilemu koja se tiče američkih zakona o vizama ili će vam dati pametan savet o maratonu, možda vašoj budućoj omiljenoj sportskoj disciplini.

Neke od velikh Internet kompanija smatraju da ovaj poslovni model ima svetlu budućnost i da je isplativ za ulaganja. Mašina za pretraživanje Ask Jeeves je uložila 33 miliona dolara u Exp.com, a Yahoo! je takođe pokazao interesovanje, otvorivši novi segment sajta na adresi experts.yahoo.com. Tamo će vas, recimo, dočekati 25-godišnji ženski ekspert koji nosi nadimak „Roumster“ i razgovarati sa vama o ljubavnim problemima.

Ovakvi sajtovi svoje poslovne planove zasnivaju na modelu prodaje reklamnog prostora i naplaćivanja usluga preko telefonskog računa. Investitore posebno privlači taj spoj telefonije i Interneta, jer postoje ozbiljni pokazatelji trenda sve masovnijeg pristupa Internetu preko mobilnih telefona. Dok neki sumnjaju u spremnost korisnika da plate ovakvu uslugu, drugi baš tvrde da je veoma bitni brzo i jednostavno doći do određene informacije, a da cena za to nije velika. Recimo, kompanija Keen.com iz San Franciska naplaćuje samo dodatnih 30% od cene telefonskog razgovora sa ekspertom. Ovaj servis je ujedno i prvi koji se iz SAD proširio i u Evropu, gde je za osnivanje Keen Europe izdvojeno 15 miliona dolara. Ova kompanija tvrdi da, 10 meseci po osnivanju, ima 500.000 članova-korisnika i 1,4 miliona poseta mesečno.

Evropski predstavnik u ovom novom biznisu je Questico.com, nemačka kompanija koja planira proširenje i na Veliku Britaniju. Ovi Evropljani tvrde da problema sa naplatom preko telefona neće biti, jer su i usluge mobilne telefonije skuplje od klasične, pa to nije smetalo bumu ovakvog vida komunikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.