Upotreba GSM-kodova u praksi

Kodovi koji slede u narednim redovima se mogu jednokratno uneti u mobilni telefon kao bilo koji broj telefona ili se mogu uneti i snimiti u imeniku, kao što je opisano u prethodnom članku. Kod se u GSM-mrežu prenosi tek kada se, nakon unosa odgovarajuće sekvence koda, pritisne taster za uspostavljanje veze (zavisno od uređaja: taster sa slušalicom, OK-taster…). Radi bolje čitljivosti naredni kodovi su pisani sa razmacima. Ovi razmaci se ne unose prilikom unosa sekvence koda u mobilni telefon.

Sledeći primer pokazuje kako se vrši promena starog PIN-a u novi: * * 04 * stari PIN * novi PIN * novi PIN # To bi u konkretnom slučaju izgledalo ovako: * * 04 * 0000 * 9999 * 9999 # [taster za uspostavljanje veze] Na ovaj način bi se umesto dosadašnjeg PIN-a 0000 uprogramirao novi PIN 9999.

Koje GSM-kodove možete upotrebiti u praksi, na žalost, zavisi od različitih faktora. Kao prvo, vaša GSM-mreža mora da razume određeni kod, jer ne podržavaju sve mreže mrežne kodove koji su predviđeni GSM-standardom. Ipak, manje-više svaka moderna mreža podržava praktično sve kodove koji u praksi zaista imaju smisla.

Drugo, i od aktuelnosti softvera vašeg mobilnog telefona i starosti vaše SIM-kartice zavisi koje funkcije ćete moći da koristite.

I treće, upravljački softver vašeg mobilnog telefona mora umeti da izlazi na kraj sa kodovima. Naime, neki modeli mobilnih telefona ne šalju uopšte ili bar ne u potpunosti kodove u mrežu, dok drugi pokušavaju sami da interpretiraju kodove praveći pritom greške. Zato vam u praksi ne preostaje ništa drugo nego da sami isprobate koji kodovi funkcionišu sa vašim mobilnim telefonom, vašom SIM-karticom i vašom mrežom mobilne telefonije. Ovaj mali trud se svakako isplati, jer se upotreba mobilnog telefona ovim trikovima često može inteligentno unaprediti i prilagoditi vašim specifičnim potrebama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.