Uvod u filozofiju otvorenog koda (I deo)

Open Source Software (softver otvorenog koda) je odrednica koja se odnosi na sve programe koji se mogu besplatno skidati sa Interneta, koristiti i dalje distribuirati. Izvorni kod tih programa takođe je dostupan na Internetu svima onima koji žele da doprinesu razvoju takvog softvera. Fenomen koji je započeo u uskim programerskim krugovima, među onima koji su hteli da oprobaju svoje znanje, a da se pri tom ne bave nelegalnim aktivnostima, postaje sve popularniji i sve češće govori se o filozofiji otvorenog koda. A ta filozofija, najjednostavnije rečeno, ima nekoliko glavnih principa na kojima se zasniva: princip saradnje, razmene znanja, slobodne razmene ideja, dobrovoljnog učešća u razvoju ideja i princip besplatnog i neograničenog korišćenja svih proizvoda koji su nastali zahvaljujući poštovanju i primeni prethodnih postulata.

U trenutku kada u našoj zemlji započinje legalizacija softvera, što podrazumeva znatne izdatke, programi otvorenog koda postaju i te kako primamljiva, potpuno besplatna alternativa. Ovakve aplikacije postaju sve popularnije i u inostranstvu, naročito u trenutku kada politika licenciranja softvera i visoki troškovi nabavke programa nagone pojedince i institucije da potraže neko bolje rešenje. Dobra vest je da rešenje postoji i da nije makar kakvo, već vrlo dobro, a uz to i besplatno.

Jedan od novijih projekata čiji je cilj popularizacija korišćenja besplatnih programa i upoznavanje sa filozofijom otvorenog koda jeste The OpenCD, iza koga stoji Henrik Nilsen Oma. U osnovi projekta je jednostavna ideja: omogućiti i prosečnim korisnicima kompjutera korišćenje softvera, bez potrebe da reformatizuju hard disk i instaliraju, recimo, operativni sistem Linux, koji je nekada bio neophodan za korišćenje ovakvih programa. Na Internetu je trenutno dostupan veći broj programa koji će raditi i pod operativnim sistemom Windows, pa su ljudi koji stoje iza projekta The OpenCD odlučili da takve programe predstave na jednom mestu i naprave kolekciju koja je odličan uvod u svet otvorenog koda.

Svi programi na sajtu tog projekta su besplatni, a svi oni koji se odluče za skidanje nekog od njih ili čitave kolekcije pozivaju se da ih narežu na disk i distribuiraju dalje, naročito prijateljima i poznanicima koji nisu kompjuterski eksperti, već prosečni korisnici koji na svojim kompjuterima imaju operativni sistem Windows i uglavnom koriste programe iz paketa Microsoft Office.

U nastavku ove priče zavirićemo u tu kolekciju i predstaviti programe koji su dobra zamena za komercijalne aplikacije koje se najčešće koriste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.