U trendu

Virtuelna obdukcija

Tim švajcarskih lekara obavlja oko 100 obdukcija godišnje bez otvaranja tela, koristeći posebne instrumente kao što je 3D skener, koji može da detektuje do 80 odsto uzroka smrti. Mihael Tali (Michael J. Thali), profesor na Univerzitetu u Bernu, i njegove kolege razvili su sistem koji se zove "virtopsi" – Virtopsy, koji koriste od 2006. godine, da bi ustanovili uzroke iznenadnih ili neprirodnih smrti. Američka vojska u vazduhoplovnoj bazi u Doveru koristi ograničeniju verziju ovog instrumenta za obavljanje obdukcije svojih vojnika, rekao je Tali.
"Bez otvaranja tela možemo da otkrijemo 60 do 80 odsto povreda i uzroka smrti", objasnio je Tali. Prednost virtuelnih obdukcija je u trajnim digitalnim podacima koji se mogu razmenjivati putem Interneta, dodao je on. Tokom obdukcije koja traje oko 30 minuta preminuli se postavlja na sto, dok skener jedva veći od kutije za cipele, pričvršćen za robota, prelazi preko njegovog tela. Posle toga pristupa se kompjuterskoj proceni nalaza.
"Zasad je Bern jedino mesto na svetu gde se obavlja obdukcija kombinacijom skeniranja CT magnetskom rezonancom, post mortem angiografijom i post mortem biopsijom", kazao je Tali, navodeći da cela aparatura košta preko 1,98 miliona dolara. CT skener pravi snimke povreda na skeletu i na mozgu, dok magnetski skener daje detaljne slike mekog tkiva, rekao je on i dodao da angiografija omogućava vizualizaciju unutrašnjosti krvnih sudova.
"To je velika prednost, jer nema potrebe da se telo kasapi, pošto se, na primer, meci mogu videti trodimenzionalno i isto tako obavljati analize", objasnio je Tali. Profesor Tali ne veruje da će virtuelna obdukcija, ma kolika bila njena prednost, u skorije vreme zameniti skalpel. "Tradicionalna obdukcija, gotovo drevni postupak, zasad se i dalje smatra zlatnim standardom", dodao je on, navodeći da se 3D skeniranje još uvek ne može koristiti prilikom slučajeva svinjskog gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.