WAP neće propasti

U naslovu ovog članka je, u najkraćim crtama, sadržan zaključak savetovanja na temu mobilnih komunikacija, održan krajem godine u organizaciji Evropske zajednice. Bez obzira na relativan neuspeh, nastaviće se usavršavanje i ulaganje u WAP tehnologiju, koja je tokom prošle godine mnogo obećavala, ali malo od toga ispunila. Evropski zvaničnici i stručnjaci na polju telekomunikacija su konstatovali da „mobilni“ Internet nije imao u vidu korisnike i da nije dovoljno dobro planiran njegov razvoj na osnovu stvarnih potreba. Tehnologija je napredovala, ali taj napredak nije pratilo i pokretanje servisa, usluga i sadržaja, koji bi u većoj meri privukli „publiku“. Bez obzira na atraktivnost tehnologije, WAP nije ušao u masovnu upotrebu i ostao tehnologija na nivou „egzotike“.

Joao Da Silva, predsedavajući Evropske komisije za mobilne i satelitske komunikacije, je ocenio da je WAP primer dobre tehnologije za koju se niko nije zapitao čemu ona može tačno da posluži i kojoj publici je namenjena. „Ipak, WAP neće da propadne, niti ćemo odustati od daljeg razvijanja ove tehnologije. Prvi koraci su teški, kao i početak GSM (Global System for Mobile Communications) koncepta. Posle početnog neuspeha i nebrige o korisnicima i njihovim stvarnim potrebama, znamo u kom dalje pravcu treba ići. Ulazimo u drugu fazu, koja će doneti WAP II„, rezimira Da Silva.

Ovaj stručnjak za telekomunikacije je i skrenuo pažnju na pogrešan poslovni model koji je primenjen u slučaju WAP tehnologije. „Umesto naplaćivanja po vremenu provedenom prilikom korišćenja servisa, treba pokrenuti sistem plaćanja po količini podataka koji su download-ovani“, tvrdi on. Na ovaj bi način, smatra on, cena bila prihvatljivija za korisnike, a samim tim bi i korišćenje WAP-a postalo masovnije. „Kada razmišljamo o budućnosti tehnologije, ne smemo samo da imamo u vidu brži i bolji prenos podataka i naprednije tehničke karakteristike. Moramo, pre svega, da razmišljamo o korisnicima i njihovim potrebama. Tehnologiju oblikuju oni, nikako obrnuto“, zaključio je Da Silva pred publikom koja je brojala preko 200 eksperata, stručnjaka, zvaničnika Evropske zajednice i predstavnike Nokia-e, Siemens-a i Ericsson-a.

Za proteklih 10 godina je saradnja između Evropske unije i mobilne industrije bila veoma dobra i to je, između ostalog, doprinelo velikom procvatu ove grane privrede, kao i ogromnom broju korisnika mobilne telefonije. U tom periodu je EU uložila 60 miliona eura u razvitak mobilnih komunikacija, a u narednih 5 godina planira da izdvoji oko 300 miliona eura.

Zaključak ovog savetovanja je i činjenica da tehnologija bežičnog Interneta u Evropi zaostaje za japanskim uspesima u ovoj oblasti. A kako stvari stoje na tom polju u „zemlji izlazećeg Sunca“, pročitajte u članku Mobilni vibrira kada je riba na udici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.