U trendu

WWW – 15 godina svetske mreže

Danas su tri dupla slova V (www) najčešće kucani red slova na svetu. Pre ravno 15 godina začeta je svetska globalna mreža, koja je danas poznatija kao Internet, bez kojeg je život modernog čoveka nezamisliv. Početkom devedesetih godina prošlog veka britanski fizičar Tim Berners-Li (Tim Berners-Lee) i Belgijanac Robert Kajo (Robert Cailliau) su u Evropskom istraživačkom centru – CERN (European Organization for Nuclear Research), došli na ideju da stvore mrežu informacija koja bi pokrivala ceo svet.
Internet je već postojao kao svetska akademska mreža. Njime su, naime, bili povezani naučnici širom sveta, ali je prema rečima Roberta Kajoa bio potreban jedinstven standard: "Postojali su podaci koji su bili međunarodno dostupni, ali je njima bio potreban terminal, šifra, i moralo je da se plaća. Sve je bilo komplikovano." Osnova cele ideje bilo je spajanje hiperteksta s Internetom i persnalnim računarima, kako bi se stvorila jedinstvena informaciona mreža da bi se pomoglo CERN-ovim fizičarima da dele sve informacije smeštene na računarima u laboratoriji. Hipertekst je tu trebalo da omogući korisnicima lak pristup informacijama putem linkova na stranicama s tekstom.
Naučnicima je bilo jasno s kakvim izazovima se suočavaju. Trebalo je konačno pronaći zajednički sistem za razmenu podataka. Prema Kajoovim rečima: "Ideja je bila da stvorimo sistem u okviru kojeg mogu da se nalaze dokumenti i linkovi. Tim Berners-Li je kao infrastrukturu izabrao Internet, koji je već bio u upotrebi u akademskim krugovima. Pre nego što je krenuo prvi prototip, izabrali smo ime world-wide-web, što u prevodu znači ‘mreža širom sveta’. Jer, čim takvo nešto izbacite, svako se za nju hvata. I zato mreža nije ni mogla da bude manja nego za ceo svet."
Godine 1989. Berners je počeo da piše potrebne programe koji su korisnicima omogućavali da bez komplikovanih komandi idu od teksta do teksta, pa je tako stvoren brauzer (browser). Uz pomoć brauzera mogli su da se čitaju tekstovi s udaljenih servera. Naravno, i ranije je bilo sličnih ideja, ali je novina bila to što je on maksimalno pojednostavljen. Sada ste vrlo jednostavno mogli da nađete neku stranicu. Mogli ste da čitate šta hoćete. Kliknete i link vas vodi dalje. Mogli ste da se krećete po ogromnom prostoru dokumenata. Godine 1993, dakle, pre 15 godina, CERN je postavio softver WWW u mrežu. Postojao je samo jedan uslov – da bude svima dostupan i besplatan. Naravno, i prvi veb sajt je na Internet postavio CERN, a on se nalazi na ovoj adresi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar