U trendu

Yahoo! traži malo strpljenja

U trećem kvartalu ove godine došlo je do pada vrednosti deonica mnogih Internet-kompanija. Izuzetno popularno i „in“ ulaganje u novi oblik biznisa, najednom je postalo neprivlačno za investitore, i čak nešto čega se treba kloniti. Onako brzo kako su u modu ušle, Internet-kompanije su iz nje i izašle. Koji su razlozi ovakvog stanja stvari?

Čini se da su investitori premnogo očekivali, a „novajlije“ na elektronskom tržištu ulazili u početak posla prilično nespremni. Internet, kao socijalno-kulturno-ekonomski fenomen kraja dvadesetog veka, je u ogromnoj meri prisutan u medijima. Oko njega se diglo dosta „prašine“, a pogotovo oko pitanja na koji će način nova tehnologija promeniti ekonomsku „mapu“ i načine poslovanja. Bombasti naslovi, velika predviđanja i nove tehnologije koje su se ogromnom brzinom pojavljivale i zaokupljale pažnju javnosti, bili su uzrok ogromnog interesovanja i stvorili napetu atmosferu u kojoj su se biznismeni utrkivali ko će pre da zauzme svoj „deo kolača“ i obezbedi blistavu „elektronsku“ budućnost. Naravno, i investitori i Internet-preduzetnici su pogrešno očekivali da će se sva predviđanja tehnologa, analitičara i vizionara desiti odmah, sada i ovde. Kada se promena i obrt kapitala nisu desili u roku od par meseci, svi su bili razočarani i otprilike se osećali prevarenim. Obećavano je ogromno, moćno tržište, velike zarade i nove mogućnosti, a ništa od svega toga se nije ispunilo.

Tokom proteklog perioda 2000. godine mnoge su Internet-kompanije prestale sa radom, a još veći broj njih je bio prinuđen da masovno otpušta radnike i smanjuje troškove. Entuzijazam i zanos su se, najednom, izgubili i slika buduće ekonomije se umesto u „duginim“, ukazivala u „sivkastim“ nijansama. Analitičari su upozoravali, ali niko nije slušao: nije dovoljno imati sajt i gomilu para dobijenih od ivestitora koje će se nemilice trošiti na marketing. Potrebno je pre svega imati razrađen, jasan i detaljan poslovni plan, ali i poznavati novi „medij“, njegove osobine i kretanja. Nažalost, ni investitori, ni preduzetnici nisu poznavali „materiju“ u dovoljnoj meri i došlo je do razočarenja.

U takvoj situaciji, logičan je bio pad deonica elektronskih kompanije, koje više nisu bile toliko interesantne za investitore, a kod mnogih su počele da izazivaju podozrenje. Čak su i one kompanije koje dobro posluju, imaju veliko iskustvo i izgrađen imidž, doživele pad akcija i sumnjičave „poglede“ investitora, biznismena i berzanskih agenata. Tako je i Yahoo!, bez obzira na poziciju najposećenijeg portala na Internetu, kompanije koja je već 6 godina na tržištu i svake godine beleži veliki profit, doživeo pad vrednosti deonica.

Tim Koogle, koji se nalazi na čelu ove uspešne kompanije analizira situaciju: „Mnogo je „novajlija“, manjih firmi i onih nespremnih i neupućenih, propalo i zatvoreno. Ovaj talas je bio logičan i predstavljao je neophodno i prirodno „čišćenje“ tržišta, na kome će ostati samo najjači „igrači“. Međutim, berza je u isti „koš“ strpala i nove i iskusne, i uspešne i one koji su vrlo kratko trajali, i male i velike.“ Vođa Yahoo! tima ističe opštu tendenciju pada ne samo Internet-kompanija, već i tehnoloških firmi uopšte. On traži malo strpljenja od investitora i kaže: „Ako tražite kvalitet i kompaniju sa vodećom pozicijom, koja ima dobar poslovni model i stručno osoblje, Yahoo! je taj koji odgovara opisu. Mnoge Internet-kompanije će nestati sa scene, ali će veliki igrači, poput Yahoo!-a, i dalje nastaviti da oblikuju budućnost Interneta.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.