Za mobilne antitalente

Za one koji se ne snalaze najbolje s modernim uređajima i tehnologijama, a želeli bi da koriste njihove blagodeti, mobilni telefoni su velika nepoznanica. S obzirom na činjenicu da ta grupa ljudi nije mala, pojedini proizvođači napravili su najjednostavnije modele, koje će moći da koriste čak i najveći antitalenti za mobilne telefone.
Jedan od proizvođača koji se prihvatio realizacije te ideje je nama nepoznata kompanija ITT. Njihov mobilni telefon ima naziv koji upravo asocira na njegovu jednostavnu upotrebu – Easy Use Phone. Sve, počev od njegovog izgleda, veličine, tastera, pa do ekrana, prilagođeno je tom osnovnom zadatku. Ponuđen je u dve boje – crnoj i sivoj, a tasteri i ostale komande označeni su kontrastnim bojama (crvenom, zelenom, plavom i belom), kako bi korisnici što lakše zapamtili funkciju svakog od njih.
Dimenzije i težina telefona su iz razumljivih razloga veće nego što je to uobičajeno kod savremenih modela i iznose 135 x 38 x 16 mm i 152 grama. Po tome se ovaj telefon može uporediti s modelom Nokia E90, koji pak, zbog mnogobrojnih funkcija i ugrađenih komponenata, mora imati veće dimenzije. Tasteri su mnogo veći nego obično i koriste se samo za kucanje brojeva. To znači da se ovaj telefon ne može koristiti za slanje poruka, već samo za telefoniranje (verovatno da bi se ciljnoj grupi korisnika njegovo korišćenje učinilo što jednostavnijim).
Odmah iznad tastature su dva tastera za uspostavljanje i prekidanje veze, a iznad njih još četiri programabilna tastera. Oni nisu namenjeni nikakvim posebnim funkcijama, osim direktom pozivanju odabranih telefonskih brojeva (pored ostalih, za starije korisnike to može biti broj hitne pomoći i slično). Ekran telefona je monohromatski, ali je napravljen s takozvanom transreflective LCD tehnologijom i pozadinskim svetlom, pa je pogodan za korišćenje u svim uslovima osvetljenosti.
U imenik ovog telefona može da stane 50 brojeva. Uz sve to ide vrlo glasan spikerfon. Baterije kojim se ovaj telefon napaja, međutim, prilično su skromnih karakteristika i obezbeđuju samo 2,5 sati razgovora ili 6,5 dana rada u režimu čekanja. Easy Use Phone se prodaje u evropskim zemljama po različitim cenama (u zavisnosti od uslova i ponuđenih paketa). U Velikoj Britaniji košta 138 funti, dok je njegova cena u Nemačkoj 169 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.