U trendu

Zaštitite se od špijuniranja

Špijunski softver – spyware, jeste svaki program koji prikuplja informacije s računara bez korisnikovog znanja. Ovi zloćudni kodovi usporavaju kompjuter, pune hard disk beskorisnim podacima i označavaju vaš PC kao metu oglašivačima. Takođe, spyware može biti upotrebljen i za krađu identiteta.
Spyware se zakači za kompjuter kao "slepi putnik", dok pretražujete Internet. Međutim, pre same instalacije programa morate kliknuti ili otvoriti neki program koji ima spyware. Većina korisnika sasvim slučajno instalira spyware na svoj kompjuter, a najčešće korišćene metode navođenja na instalaciju su:

  • otvaranje neželjenih mejlova,
  • klikanje na prozore koji iskaču pri surfovanju,
  • skidanje besplatnih programa i igara s Interneta,
  • korišćenje programa za deljenje fajlova.

Jedna od najvećih grešaka korisnika je postavljanje sigurnosnih podešavanja pretraživača na nizak nivo. Nizak nivo sigurnosnih podešavanja dozvoljava "kolačićima" (cookies) i spyware programima da se lako nađu u memoriji vašeg kompjutera. Kako biste zadržali spyware dalje od svog kompjutera, podesite internet sigurnost na standardni nivo ili viši, gledajte šta skidate s Interneta, osvežavajte operativni sistem i instalirajte antispyware programe koji će uhvatiti ono što vi propustite. Taj softver će pronaći, staviti u karantin i obrisati spyware koji je vaš kompjuter prihvatio.
Ne otvarajte poruke nepoznatih pošiljalaca, nikada ne klikajte na prozore koji iskaču i ne posećujte sumnjive stranice. Takođe, ne morate da prihvatite svaku besplatnu ponudu programa, jer većina njih ipak ima svoju cenu. Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da se nove metode zagađivanja kompjutera stalno razvijaju, pa je zato poželjno instalirati adekvatnu zaštitu. Ako vaš antispyware softver pronađe jednu ili više instaliranih spyware stavki, razmislite o nabavci programa za čišćenje registri baze. On će ukloniti sve reference na spyware u vašem Windows registru i tako ćete izbeći iritirajuća kašnjenja izazvana pretrpanom registarskom bazom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.