„Zeleno svetlo“ za projekat „Galilej“

Na sastanku održanom u Briselu, evropski ministri za saobraćaj dali su „zeleno svetlo“ početku rada na projektu „Galilej“, koji bi trebalo da bude završen do 2007. godine. On predstavlja „flotu“ od 30 satelita koji će služiti u navigacione svrhe, na sličan način kao što to danas čini GPS (Global Positioning System), koji je vlasništvo američke vojske. Iako mreža satelita u vlasništvu Sjedinjenih Država u dovoljnoj meri podmiruje sadašnje potrebe, evropski ministri su odlučili da izdvoje 1,1 milijardu evra za novi sistem, „koji će na bolji način zadovoljavati potrebe Evropljana“.

Mnogi analitičari u odluci ministara vide političke motive, tačnije nastavak „tihog rata“ Evrope protiv dominantnih Sjedinjenih Država. Ipak, stoji i činjenica da je GPS sistem u vlasništvu američke vojske, koja satelite može da isključi ako proceni da neprijatelj koristi satelitske podatke za napad na SAD ili na bilo koji drugi način koji ne odgovara američkim interesima. Evropski navigacioni sistem će biti u potpunosti civilni, okrenut potrebama saobraćaja i, kako se kaže u sporazumu, „neće moći da bude isključen ni pod kakvim okolnostima“.

„Galilej“ će biti kompatibilan sa već postojećim GPS sistemom, i pomoći će da usluge satelitske navigacije budu kvalitetne i na područjima gde trenutno nisu zadovoljavajuće, poput regiona Severne Evrope. Takođe, „Galilej“ će sarađivati i sa ruskom mrežom „Glonass“, koja je takođe u vlasništvu vojske, a služi istoj nameni kao i američki GPS.

Bez obzira na saradnju tri satelitska sistema, stručnjaci smatraju da će evropska civilna mreža biti konkurent američkoj vojnoj, i ističu da je američki strah od konkurencije opravdan – pred nama je vreme u kome će doći do još masovnijeg korišćenja satelitske navigacije, koja će biti sve dostupnija i vlasnicima mobilnih telefona i prenosivih računara.

Korisna adresa:

  • Galileo

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.