U trendu

10 predmeta koje nikada ne biste smeli da stavljate u mašinu za sušenje veša

Mašine za sušenje veša su za mnoge  daje luksuz, a oni koji ih imaju tvrde da su im promenile život i da ga više ne mogu zamisliti bez njih. Sušilica olakšava i ubrzava sušenje veša, naročito ako nemate puno mesta za sušenje, a imate malu decu ili porodicu s puno članova.

Međutim, određene predmete nije dobro stavljati u ovaj uređaj, štaviše to nikada ne bistre smeli da radite jer se mogu oštetiti pa i potpuno uništiti. Ako neki od tih zabranjenih predmeta baš treba hitno da osušite, možete ga staviti u mašinu za sušenje ali da se samo suši vazduhom, ne i toplotom. U mašinu za sušenje stavite i nekoliko čistih, suvih pamučnih peškira i neka se suši pet do maksimalno deset minuta, piše Zadovljna.hr.

Evo šta nikako ne ide u mašinu za sušenje:

1. …grudnjaci
Visoka temperatura uništava elastične niti koje se nalaze u grudnjacima, a koje obezbeđuju njihovu rastezljivost. To može brzo da uništi oblik grudnjaka koji više neće davati potrebnu potporu. Zato je grudnjake najbolje sušiti na vazduhu.

2. …rančevi, torbe za ručak i višekratne torbe za kupovinu
Kada razmislite o tome koliko toga završi u rančevima i torbama za kupovinu, jasno je da ih je potrebno često čistiti i prati. Međutim, tim stvarima nije mesto u sušilici osim ako su napravljene od sto posto pamuka. Visoka temperatura mašine za sušene može uzrokovati topljenje, skupljanje ili savijanje spoljnih materijala i može uništiti unutrašnju  strukturu izolovanih torbi i kesa.

3. …koža, brušenu koža i veštačka koža
Čak i ako vas je uhvatio pljusak, pokušaj da osušite bilo koju vrstu kože, čak i veštačku, u mašini za sušenje nije dobra ideja. Visoka temperatura može uzrokovati iskrivljavanje ili pucanje tkanine. Mokru odeću od kože ostavite da se osuši na vazduhu daleko od direktne toplote ili sunčeve svetlosti.

4. …svila, donji veš i osetljive tkanine
Delikatne tkanine poput svile, čipke i prozirne mreže nikada ne smeju da se stavljaju u sušilicu. Visoka temperatura može stvoriti nabore koje je skoro nemoguće ukloniti. Ali, najveća opasnost su detalji poput dugmića ili rajsferšlusa koji može zahvatiti tkaninu i ostaviti rupu ili poderotinu.

5. …sportska odeća
Baš kao i donje rublje, većina sportske odeće danas se pravi od visokotehnoloških sintetičkih vlakana dizajniranih da podupiru mišiće i odvode vlagu tokom vežbanja. Kako bi ovi odevni predmeti zadržali oblik i upijajuće kvalitete, izbegavajte mašinu za sušenje i ostavite ih da se osuše na vazduhu nakon pranja.

6. …patike
Patike mogu biti izrađene od jednostavnog platna, kože ili visokotehnoloških materijala. Nakon pranja patika preskočite sušilicu. Visoka temperatura može uzrokovati odvajanje potplata i izobličenje materijala. Ostavite ih da se osuše na vazduhu najmanje 24 sata pre ponovnog nošenja. Za brže sušenje napunite ih zgužvanim papirom koji će upiti vlagu i ubrzati sušenje.

7. …džemperi
Džemperi su izrađeni od pletene vune koja može izgubiti oblik ako se nepravilno peru, a još se više mogu uništiti ako ih se stavi i u mašinu za sušenje. Toplota može uzrokovati skupljanje ili rastezanje prirodnih i veštačkih vlakana i ubrzati trošenje materijala. Vraćanje džempera od sintetičkih vlakana u izvorni oblik nemoguće je, ali neki džemperi od prirodnih vlakana mogu se „spasiti“.

8. …otirači i prostirke s gumom na zadnjoj strani
U kupatilskim prostirkama mogu se nataložiti bakterije koje uzrokuju atletsko stopalo i neprijatan miris zbog čega ih treba često prati i dezinfikovati u vrućoj vodi. Međutim, nikada ih ne smete stavljati u mašinu za sušenje na visoku temperaturu. Gumena podloga može se raspasti, pa čak i rastopiti.

9. …kupaći kostimi
Kupaće kostime potrebno je prati nakon svakog nošenja kako bi se uklonili prljavština, ulja iz sredstava za sunčanje, pesak, sol ili hlor. Nakon pranja neka se osuše na vazduhu jer će toplota u sušilici uzrokovati deformisanje tkanine.

10. …predmeti sa šljokicama i perlicama
Imate li odeću ili stvari za kuću sa šljokicama ili perlicama, držite ih dalje od sušilice. Ako su ukrasi zalepljeni za tkaninu, toplina može uzrokovati topljenje lepka, a perlice i šljokice mogu se iskriviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar