10 super saveta da vam prozori uvek blistaju

Pranje prozora možda spada u osnovne korake kada se radi o održavanju higijene doma, ali je činjenica da retko ko ume sve da odradi potpuno savršeno.

Ukoliko ste perfekcionista i smetaju vam i te dve tačkice koje su ostale nakon pranja, fleke od kamenca ili slično, poslušajte sledećih 10 fantastičnih i korisnih saveta.

1. Ne perite prozore kad je sunčano
Sunčani dani, suprotno uverenju mnogih, nisu idealno vreme za pranje prozora. Stvar je u tome da će sunce isušiti vodu pre nego što stignete da uglancate staklo, zbog čega će na prozoru ostati beli tragovi.

2. Koristite toplu vodu
Nije neophodno da voda kojom perete prozore bude vrela, ali će topla voda bolje očistiti prljavštinu, naročito ako su u pitanju neke masne mrlje.

3. Nemojte odmah da ribate
Pre nego što se bacite na ribanje mrljica, prvo prebrišite ceo prozor magičnom krpom, kako biste sa njega uklonili tragove prašine i manje nečistoće. Ukoliko je prozor baš prljav, navlažite tvrdokorne fleke i ostavite tako da odstoji neko vreme, prenosi Objektiv.

4. Iskoristite stare četkice
Pre nego što počnete da perete prozor, ukoliko postoji neka fleka koja može da se skine bez korišćenja vode, poput ptičijeg izmeta, uradite to četkicom ili metlicom. Ukoliko naprskate tu mrlju, samo ćete je razmazati i kasnije teže ukloniti.

5. Ne perite sve prozore istog dana
Postoji više razloga za to. Pre svega, umorićete se previše, pa samim tim, nećete imati volje da poslednji prozor očistite predano i temeljno kao prvi. Drugi razlog za to je vreme. Ukoliko padne kiša te večeri, svi prozori će vam biti prljavi, a vaš celokupan trud uzaludan.

Najbolje je da čistite sobu po sobu.

6. Koristite dve krpe
Jednu krpu treba da upotrebite za spoljna stakla, a drugu za ona okrenuta prema sobi. Ukoliko operete prozor sa spoljne pa sa unutrašnje strane istom krpom, unosite tragove aerozagađenja, prašine, izmeta i sličnog u kuću.

7. Koristite deterdžent za sudove
Ukoliko nemate sredstvo za pranje prozora, sve je u redu, jer deterdžent za sudove može da bude jednako efikasan u pranju prozora.

8. Koristiće sirće
Ista je situacija i sa sirćetom koje predstavlja staro i oprobano sredstvo za prozore. Takođe i ako vodite računa o životnoj sredini, možete koristiti ovo sredstvo umesto hemikalija za pranje prozora.

9. Ne zaboravite sušenje
Za savršene rezultate, neophodno je i da osušite prozor. Čim ga prozore, uzmite manji brisač za staklo kako biste ga odmah osušili i prešli na poliranje. Prilikom upotrebe brisača, vucite vertikalne linije, jednu po jednu; nemojte da “šarate” po prozoru.

10. Glancanje je jednako važno
Nakon što operete prozore i skinete sve masne mrlje s njim, uzmite čistu magičnu krpu i dobro uglancajte stakla. Ovo možete uraditi i papirnim ubrusom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.