U trendu

11 balkonskih biljaka koje će preživeti i najgore vlasnike – i cvetaće celo leto

Vaša terasa može da bude predivno dekorisan kutak stana, mirna oaza za opuštanje i prikupljanje energije, a što je više cveća na njemu, biće lepši, a mi bliže prirodi. Ali, nemaju svi taj talenat da svaka grančica koju posade u zemlju postane prekrasan cvet.

Zato donosimo 11 mirisnih biljaka šarenih cvetova ili lišća koje ne zahtevaju puno brige da bi preživele.

Foto: cristina.sanvitoCC BY 2.0

1. Neven Lako se održava i otporan je na štetočine i jaku sunčevu svetlost. Neven je jedna od najboljih biljaka za balkon, naročito u toplim klimama.

Foto: Jim, the PhotographerCC BY 2.0

2. Begonije Begonije se lako uzgajaju – držite ih u laganoj senci i cvetaće celog leta.

Foto: RhianCC BY 2.0

3. Fuksija Ova biljka s višegodišnjim cvetom voli senku i najbolje izgleda u visećim saksijama.

Foto: jenCC BY 2.0

4. Hortenzija Stvara lepe sferične cvetove ružičaste ili plavo-ljubičaste boje, u zavisnosti od pH vrednost zemlje u koju je posađena. Što je tlo kiselije, cvetovi će biti intenzivnije plavi. Trik kojim to možete postići: u zemlju umetnite nekoliko eksera ili je prekrijte borovim iglicama. Hortenzija voli hladovinu i vlažno tlo pa je idealna za balkone u senci.

Foto: cultivar413CC BY 2.0

5. Gazanija Sunčano-žute bele rade, poreklom iz Afrike, savršene su za balkone orijentisane na jug i zapad – cveće im se otvara sa suncem i zatvara u ranim večernjim satima.

Foto: Dennis ElzingaCC BY 2.0

6. Lobelija Ovo je žbunasta biljka niskog rasta. Izgleda dobro u visećim saksijama, a s njome u istoj saksiji možete uzgajati i puno drugog cveća kako bi se stvorio zanimljiv cvetni „aranžman“.

Foto: Debra RobyCC BY 2.0

7. Kolej ili ukrasna kopriva Ova grmolika biljka ima uspravne stabljike dužine 50-100 cm. Biljka ima prepoznatljive nazubljene listove. Ima mnogo sorti s različitim bojama lišća, tako živopisnim da izgledaju vrlo dekorativno i bez cveta.

Foto: steve p2008CC BY 2.0

8. Petunija Kada je reč na najboljim biljkama za balkon, pobednik je petunija. Jedan od najrasprostranjenijih cvetova dolazi u raznim bojama i lako se uzgaja. Traži često i obilno đubrenje i puno sunca.

Foto: InAweofGod’sCreationCC BY 2.0

9. Hosta Hosta je višegodišnja biljka koja ne traži puno održavanja, cvetovi su joj sitni i beli, neupadljivi uz veliko i dekorativno lišće zbog kojeg se prvenstveno i uzgaja. Boje lišća su zelena, plavkasta, bela, zlatna, a bezbroj jedinstvenih šarolikih kombinacija dolazi i u mnogim oblicima.

Foto: InAweofGod’sCreationCC BY 2.0

10. Nemesia Lako se uzgaja i ima šarene i lepe cvetove. Nemesia je pogodna za viseće saksije i posude i lako se uzgaja na balkonima.

Foto: Malcolm MannersCC BY 2.0

11. Prkos Možete ga uzgajati i u najmanjem prostoru i jedno je od najmanje zahtevnog cveća za balkon, piše Miss7.24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar