3 nepopravljive greške sa orhidejama koje pravimo tokom leta, a zbog kojih nisu okićene cvetovima

Orhidejama je potrebna posebna nega, pogotovo u letnjim mesecima

U mnogim kulturama orhideje važe za kraljice cveća, jer su nestvarno lepe i samo jedna saksija ove biljke može da oplemeni svaki prostor.

Istovremeno, veoma su teške i zahtevne za održavanje; trebalo bi im “potrefiti” poziciju, temperaturu i vlažnost vazduha, količinu i temperaturu vode kojom ih zalivamo…

Tokom leta mnogi prave tri istovetne greške, zbog kojih im orhideje propadnu ili ostanu bez cvetova.

1. Zalivanje kockicama leda ili ledenom vodom

U vrelim letnjim danima mnogi pribegnu triku da, umesto klasičnog zalivanja, orhidejama obezbeđuju vlagu postavljanjem kockica leda po gornjem sloju zemlje. Rezultat je poražavajuć – orhideje vrlo brzo počnu da propadaju.

Isti rezultat dobili su i oni koji su orhideje zalivali ledenom vodom.

Razlog zbog kog su orhideje ostale bez cvetova i “zaradile” koren koji truli je sledeći: previše hladna voda nepovratno oštećuje koren. Takođe, i kockice leda koje se u dodiru sa toplom zemljom brzo otapaju takođe “udaraju” na koren, posebno ako se orhideja nalazi u maloj saksiji u kojoj nema mnogo zemlje.

2. Previše vode

Istina je da visoke temperature vazduha brže isušuju zemlju u saksijama, ali to ne znači da bi biljkama trebalo nadoknaditi vlažnost sipanjem veće količine vode.

Preobilno zalivanje ne pogoduje rastu i razvoju biljke – naprotiv, njen korenski sistem je “prvi na udaru”, pa može da dođe do gljivične infekcije korena.

3. Neadekvatna količina svetlosti

Orhideje ne vole direktnu izloženost suncu, ali ne vole ni da budu u potpunoj senci.

Ukoliko ste saksiju sa orhidejom postavili tako da “upija” više sunčeve svetlosti, nadajući se da će tako postati bujnija, nemojte se čuditi ako vaša omiljena biljka zastane u rastu i odbija da rađa cvetove ili da oni, pak, brzo otpadnu.

Istu reakciju možemo očekivati od ove zahtevne cvetnice i ako je smestimo u deo doma gde nema dovoljnu količinu svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.