U trendu

4 fenomenalna načina da iskoristite jaja u domaćinstvu: Jedan će muškarci posebno obožavati

Jaja su jedna od najpristupačnijih, najjeftinijih i najhranjivijih namirnica. Kombinuju se u raznim jelima, slatkim i slanim, no to nije sve za šta se mogu koristiti u kući.

Jeste li znali da s jajima možete da slikate, ali ih možete koristiti i za oporavak korena kose?

Mada svi automatski poželimo da jaja bacimo u tiganj, to ipak nije njihova jedina namena. Evo za šta ih sve možete koristiti.

Slikanje

Pre nego što su izmišljene moderne boje, ljudi su za slikanje na platnu uglavnom koristili mešavinu osnovnog pigmenta koji daje boju, malo vode i žumanca. Boja koja se dobije mešanjem s jajetom iznenađujuće je stabilna, dugotrajna i sjajna. U današnje vreme, možete akrilne boje ili tempere da mešate sa žumancetom da biste dobili efekat sličan uljanim bojama.

Tretman za kosu

Umesto da trošite novac na skupe maske za kosu, napravite ih sami za puno manje para. Jaja su puna belančevina, kao i drugih hranjivih materija koje su dobre za kosu. Sve što morate da učinite je da izmutite jaje i utrljate ga na kosu. Ostavite da stoji oko 20 minuta, a potom isperite hladnom vodom. Tako ćete istovremeno nahraniti kosu i ukloniti neželjenu masnoću.

Čišćenje cipela

Ako ste iznenada ostali bez sredstva za čišćenje cipela, ne očajavajte. Razbijte jedno jaja i odvojite žumance od belanca. Pomoću sunđera utrljajte samo belance na kožu dok se skroz ne upije. Ispolirajte tako celu cipelu.

Popravka hladnjaka u automobilu

Verovatno to nikome ne bi palo na pamet, ali možemo da pretpostavimo da je osoba koja je smislila ovaj trik imala puno problema s hladnjakom automobila. Naime, ako hladnjak iznenada procuri, u njega uspite belance. Ako se to napravi kako treba i ako još ima vode u sistemu, belance će se pomerati prema rupi i kako voda postaje toplija, belance će se skuvati i tako začepiti rupu, piše Cookist.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.