U trendu

4 najčešće greške koje mnogi nesvesno prave pri pranju veša, tada ni omekšivač ne pomaže

Ashley Iredale iz australijske potrošačke firme Choice otkrio je da postoji mala razlika između pranja u hladnoj i toploj vodi, kao i da omekšivač ne pomaže u pranju.

Sigurno ste barem nekad, a možda ih radite i sad, napravili ove greške prilikom pranja veša. Ovo su najčešće i njih bi, prema rečima stručnjaka, trebali da ispravite:

1. Omekšivač
Mnogi vole da koriste omekšivač kako bi njihova odeća mirisala sveže, ali Ashley savetuje da to probate da izbegnete. Rekao je da to ni na koji način ne pomaže pranje.

Tečnost omekšivača vremenom može dovesti do nakupljanja sapuna u mašini i može se smanjiti upijanje, što nikako nije dobro prilikom pranja peškira.

– Iako neki omekšivači na pakovanju imaju slike slatkih beba, apsolutno su veliko ne za dečju odeću za spavanje – objasnio je.

2. Pogrešno punjenje mašine
Jedna od najvećih grešaka je prekomerno ili nedovoljno punjenje mašine za veš.

– Ako perete premalo odeće bez veze trošite deterdžent, vodu i energiju, a mašinu ne upotrebljavate efikasno. Ako napunite mašinu s previše veša odeća vam se neće oprati kako treba, a i smanjićete životni vek mašine – pojašnjava.

Odeća treba biti ravnomerno raspoređena te ne sme ispuniti deo prostor bubnja.

3. Osetljive stvari trebate prati u kesici za pranje
Ako osetljiv veš ne perete u kesici, on bi vam se vrlo brzo mogao oštetiti ili rastegnuti.

– Na primer, kopče na grudnjacima mogu oštetiti druge predmete u pranju – govori Ashley te dodaje da bi to moglo dovesti i do toga da se vaše omiljen donji veš vrlo brzo uništi.

4. Zatvaranje vrata mašine
Iako mnogi zatvaraju vrata, odnosno poklopac mašine za veš nakon završenog pranja, Ashley kaže kako je to greška koja može dovesti do pojave buđi.

– Vrata nakon upotrebe ostavite otvorenima kako bi se mašina potpuno osušila. Time ćete izbeći stvaranje neugodnih mirisa i buđi- kaže stručnjak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar