U trendu

5 savršenih biljaka za svaku terasu: Pune su šarenih cvetova, a lagane za održavanje

Stvoriće pravu oazu

Ako želite da i ovog proleća i leta vaš balkon privlači pažnju i bude šaren i raskošan, odaberite pet biljaka kojima nećete morati da posvetite mnogo vremena i nege da bi izgledale božanstveno.

Ovo balkonsko cveće uvek uspeva, čak i početnicima u vrtlarstvu.

1. Kadifa

Vesele kadifice biće pune žutih i narandžastih cvetova i ako ih uzgajate u baštenskoj zemlji, ali i u saksijama i žardinjerama na terasi.

Seme bi trebalo da posejete do kraja aprila, a koliko je biljka nezahtevna dovoljno govori činjenica da će joj prijati bilo kakva podloga – biće dovoljno da u običnu baštensku zemlju dodate malo treseta i kadifa će rasti „kao iz vode“.

Ova biljka je otporna i nezahtevna, jedino je potrebno redovno skidati ocvetale cvetove i redovno je zalivati kako bi zadržala bujnost i lepotu.

2. Pelargonija

Ljubitelji cveća složiće se da nema ništa lepše od muškatli na terasama. Razlikuju se tri vrste ovog cveta – uspravne, viseće i velikocvetne (engleska pelargonija).

Spada u višegodišnje biljke, pa lako može da prezimi na svetlom mestu. Pelargoniju bi trebalo posaditi u saksije ili žardinjere sa peskovitom zemljom i redovno održavati vlažnost. Jedini izuzetak kada je sunčeva svetlost u pitanju je engleska pelagonija koja iziskuje veliku izloženost sunčevim zracima – ostale sorte mogu da budu i u poluseni.

Visećim muškatlama možete dodavati sredstvo za prihranjivanje jednom u desetak dana, i to od kraja maja do kraja oktobra. Prilikom zalivanja, vodite računa da voda ne dospe na cvetove i lišće.

3. Petunija

Vreme za sadnju ovog raskošnog cveća je početkom proleća. Voli rastresito zemljište, pa ako je supstrat previše zbijen dodajte mu malo peska. Ovo je još jedna biljka zaljubljena u sunčevu svetlost.

Treba je zalivati odstajalom vodom, a hladna voda na visokim temperaturama za nju može biti pogubna, baš kao i promaja. Kada je sadite, stavite najviše po dve biljke u jednu žardinjeru.

4. Dan i noć

Poljska ljubičica, trobojna ljubičica, Dan i noć… Kako god zvali ovu biljku, treba znati da je otporna i da odlično podnosi različite temperature vazduha. Ovaj cvet krasi sve više balkonskih žardinjera, ali i vrtova.

Spada u niske biljke sa razgranatim stabljikama i po ivicama reckavim cvetovima. Odlično uspeva i u polusenci i u sunčanom delu terase. Odgovara joj rastresito zemljište, zalivanje dva do tri puta nedeljno i prihranjivanje tečnim đubrivom jednom u 15 dana.

5. Begonija

Stabljika ove biljke je razgranata i mesnata, može da raste i do 50 cm u visinu. Cvetovi mogu biti crveni, ružičasti ili beli. Cveta od proleća do jeseni, a razmnožava se sadnicom ili semenom. Ovaj cvet voli dobro tlo i odgovara mu sunce ili polusenka.

Begonije, takođe, vole povremeno dodavanje sredstava za prihranjivanje – jednom u 15 dana. Kao i muškatle, ni begonije ne vole kada im prilikom zalivanja pokvasite lišće i cvetove, pa je najbolje da sipate vodu u saksijski podložak, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.